Pont annyira nehéz az alacsony keresetű családoknak előrébb lépni Magyarországon, mint Kínában vagy Indiában.

 Megdöbbentő és hazánk számára cseppet sem hízelgő grafikont tett közzé az OECD a Facebook-oldalán. Az ábra azt mutatja meg, mennyire nehéz kitörni a szegény családoknak Magyarországon, és a kitörés alatt itt most csak annyit kell érteni, hogy az átlagos jövedelmi szintet el tudják érni. A nemzetközi szervezet azt vizsgálta meg, hány generáció kell ahhoz, hogy ez a "kitörés" megvalósuljon.

Magyarország esetében ritka elkeserítő a helyzet, hiszen az OECD mérése szerint 7 generáció szükséges az előrelépéshez, ami azt jelenti, hogy jó eséllyel egy szegény családba született magyar élete végéig a szülei által megteremtett körülményeket fogja tudni továbbadni.

Rajtunk kívül a kasztrendszert "fenntartó" Indiában és Kínában kell ennyi idő az előrelépéshez, Brazíliában és Dél-Afrikában 9, míg Kolumbiában 11 generáció alatt tud végbemenni az előrelépés.

Ez a 7 generáció egyébként EU-szinten is a legrosszabb adat,

bár az némileg meglepő lehet, hogy a nálunk jóval fejlettebb és magasabb jövedelmi viszonyokkal jellemzett Németországban és Franciaországban is 6 generáció alatt történhet előrelépés. Az OECD-tagállamok átlaga egyébként 4,5 generáció, a legelőnyösebb helyzetben pedig a dánok vannak. Itt ugyanis mindössze 2 generáció elég ahhoz, hogy valaki ki tudjon törni a szegénységből. Nem sokkal rosszabb a helyzet ugyanakkor a többi északi országban sem, hiszen Finnországban, Norvégiában és Svédországban egyaránt 3 generációnak kell eltelnie a változáshoz.

 

Forrás: mfor.hu

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!