A napokban tele volt a média egy nemrég megjelent OECD tanulmánnyal, melyből az derült ki, hogy Magyarországon kb. 7 évvel - 72 évre - kellene emelni a nyugdíjkorhatárt ahhoz, hogy az időskori függőségi ráta 2015 és 2050 között stabilizálódjon. Elég elkeserítő a helyzet, de ezt már sok-sok éve tudni lehetett, aki követi egy kicsit ezt a témát, azt szinte biztosan nem lepték meg a fenti számok – írja a munkaugyerthetoen.blog.hu.

A nyugdíjkorhatár örök téma, és jelen szabályok szerint - egészen 2023-ig – minden évben emelkedik egészen pontosan 65 évre. Bár addig még nagyon sok minden változhat, a törvényhozók agyából kipattanhat egy-két ötlet, ami ezt megváltoztatja.

No de mégis hogy lehet az, hogy idén már szinte senki nem fogja betölteni a nyugdíjkorhatárt?

Ennek nagyon egyszerű az oka. Nézzük csak meg az alábbi táblázatot, mely megmutatja, hogy az idén kik érik el az öregségi nyugdíjkorhatárt:

Születési év (félév)

Nyugdíjkorhatár (nők és férfiak egységesen)

Nyugdíjkorhatár elérésének éve (féléve)

1953

63 év

2016

1954

63,5 év

2017.II.félév – 2018.I.félév

1955

64 év

2019

 

Az adatokból jól látszik, hogy matematikailag nincs arra lehetőség, hogy valaki az idei év második felében érje el a nyugdíjkorhatárt. Ráadásul mekkora szívás,

ha valaki pont 1955. január 1-én született, mivel így már egy következő sávba esik át, ahol fél évvel többet kell várnia a reá irányadó nyugdíjkorhatár betöltéséig, mint annak, aki 1 nappal előbb született.

Az hogy a nyugdíjhelyzetre mi lesz a megoldás, nem lehet előre tudni. Mindenesetre minden jel arra mutat, hogy előbb-utóbb a nyugdíjkorhatár emelkedni fog.

Forrás: munkaugyerthetoen.blog.hu

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!


Ha Te is szeretnél a rabszolgatörvény ellen tiltakozni a Facookon és szeretnél egy ilyen keretet a profilképedre, akkor:
1. kattints a profilképedre
2. kattints a "keret hozzáadására"
3. írd be a keresőbe, hogy "Stop rabszolgatörvény"
4. húzással igazítsd a kívánt helyre
5. add meg, mennyi ideig akarod használni
6. fogadd el a változtatásokat

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ