Demográfiai fordulat szükséges ahhoz, hogy hosszú távon fennmaradhasson a jelenlegi, felosztó-kirovó rendszer – írja a Világgazdaság.

A Népesedési Kerekasztal néhány éve meglepő javaslatot tett a magyar nyugdíjrendszer reformjára, mely szerint a felnevelt gyermekek számától kellene függővé tenni a járadék összegét. Ugyan az elmúlt években nem volt előrelépés ezzel kapcsolatban, ám nemrég Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Mészáros József, a nyugdíjfolyósítással foglalkozó Magyar Államkincstár elnöke is nyilvánosság előtt beszélt a nyugdíjrendszer ilyen irányú reformjáról. Emellett persze arról sem szabad megfeledkezni, hogy a negyedik Orbán-kormány egyik első számú célja a demográfiai fordulat elérése, ami egyebek mellett a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát segítené elő.

A reformjavaslat lényege, hogy azok a szülők, akik legalább két gyermeket felnevelnek, és a gyerekek legalább középszintű iskolai végzettséget szereznek, a megállapított nyugdíjjáradékon felül pluszbónuszt kaphatnának. A javaslatot az alapozhatja meg, hogy a jelenlegi, folyó finanszírozású rendszer egyik legégetőbb problémájára, a járulékfizetők számának zuhanására próbál megoldást találni – olvasható Farkas András nyugdíjszakértő a gyerekvállalás nyugdíjrendszerbe építéséről szóló véleménycikkében.

A koncepció szerint a két gyermek felnevelését természetbeni járulékfizetésnek kell tekinteni, így a jelenlegi, keresőtevékenységen alapuló modell nem változna meg alapvetően, csupán egyfajta (a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításnál működő) bónusz-málusz rendszer jönne létre.

Lényeges, hogy a javaslat feltételezi: a gyermekes szülők a nevelés anyagi költségei miatt nem tudnak annyit félretenni időskorukra, mint azok, akik nem vállalnak gyereket. A koncepció szerint a gyermekek társadalmilag hasznosak azzal, hogy biztosítják a nagy ellátórendszerek fenntarthatóságát. A tervezet célja, hogy az ezt a társadalmi hasznot „előállító” szülőket a nyugdíjrendszeren keresztül több járadékra tegye jogosulttá. A gyermekfüggő javaslat a bevezetéskor 35. életévük előtt állókat érintené, nekik ugyanis még (legalább) 30 évük van a nyugdíjkorhatár eléréséig, így amennyiben nem nevelnek gyermeket, van idejük előtakarékoskodásra, amivel megalapozhatják a nyugdíjas éveiket.

Forrás: Világgazdaság