Azoknak a diákoknak, akik az első félévben abbahagyták tanulmányaikat, de még nem helyezkedtek el valamilyen munkahelyen, a jövő héten már egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetniük. Azoknak, akik a nyár elején fejezik be tanulmányaikat, december közepéig nincs gondjuk az ilyesmire. Mutatjuk, mi az eljárás az önállóan tb-t fizetőknek – olvasható az azenpenzem.hu oldalán.

A 2017/2018-as tanév első félévére kapott diákigazolvány matricák érvényessége március 31-én járt le, azóta (kivéve persze azoknak, akik megújították diákigazolványukat) már nem vehető igénybe utazási kedvezmény. Annak, aki mégis próbálkozik, a megállapított menetdíj vagy pótjegy árán felül 8 ezer forint pótdíjat kell fizetnie a MÁV-START járatokon. A BKK-nál is kell pótdíjat fizetni, ott azonban lehetőség van arra, hogy a diák a pótdíjazástól számított 5 napon belül bemutassa az érvényesített diákigazolványt.

A tanulást valamilyen okból megszakítóknak az esetleges utazási büntetés mellett másra is kell figyelniük. A diákigazolványok érvényességi idejét követő 46. naptól ugyanis a munkát még nem vállalt tanulóknak egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetniük. Ez a határidő pedig holnap lejár. Ezt követően azonban még két hétig húzható a dolog.

Így néz ki az eljárás

Az előírások szerint ugyanis az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság lejártát (ez esetben a tanulói jogviszony megszűnését) követő 15 napon belül be kell jelentkezni a NAV-hoz, a 16T1011 jelű adat- és változásbejelentő lapon. A nyomtatvány a www.nav.gov.hu honlapról letölthető, és benyújtható ügyfélkapun keresztül elektronikusan vagy nyomtatva postán, illetve személyesen az ügyfélszolgálaton.

A NAV-hoz közvetlenül egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetők havi átlaga 2016-ben közel 200 ezer fő volt.

Az egészségügyi szolgáltatási járulékot a tárgyhó utáni hó 12. napjáig átutalással vagy csekken lehet befizetni a NAV Egészségbiztosítási Alapot megillető bevételek magánszemélyt, őstermelőt, egyéni vállalkozót, kifizetőt terhelő kötelezettség beszedési számlájára, amelynek száma: 10032000-06056229. Átutaláskor a közlemény rovatban az adóazonosító jelet fel kell tüntetni.

Lehetőség van egyébként arra is, hogy a jelenleg havi 7320 forintos egészségügyi szolgáltatási járulékot a volt diák helyett – hozzájárulásával és a NAV jóváhagyásával – például a szülő vagy akár valamilyen szervezet fizesse meg.

Ez a helyzet a továbbtanulókkal, az idén érettségizőkkel

Azoknak, akik most érettségiznek, illetve tesznek záróvizsgát, október 31-ig érvényes a második félévre szóló diákigazolványa. Mivel számukra a 46. nap december 16-án jár le, ezért addig, ha nem is állnak munkába, nem kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetniük. A bejelentkezéssel pedig egészen december végéig várhatnak. Fontos viszont, hogy a közbeszédben tb-járuléknak nevezett terhet azoknak is fizetniük kell, akik államvizsgáztak, de a nyelvvizsga miatt még nem szereztek diplomát, de nem is dolgoznak.

A diákigazolvány „megrendelésére” azoknak sem árt ügyelniük, akik továbbtanulnak. Már igényelhetők a 2018/2019-es tanév I. félévére szóló felsőoktatási diákigazolvány-érvényesítő matricák az oktatas.hu/oktig felületen. (Ugyanott egyébként még pótolható a mostani második szemeszterekhez szükséges igazolás is.) Nem árt azonban figyelni arra, hogy a következő tanév első félévi a diákigazolvány-érvényesítő matricák megrendelésének határideje 2018. július 15. napja. A határidőn túl beérkező megrendelések a hivatal tájékoztatása szerint pótmegrendeléseknek minősülnek. Ezeknél pedig nem tudják garantálni, hogy a szükséges okirat 2018. szeptember elejére rendelkezésre áll majd.

Forrás: Az Én Pénzem