A munkaerőhiány a fuvarozói szektort sem kíméli, ugyanis a fiatalok számára egyáltalán nem vonzó a szakma. Aki azonban bevállalja, hogy több hétig távol van az otthonától, magasan az átlagbér fölött kereshet.

Bár sokak számára nehezen elfogadható életforma, de napjainkban nagyon keresettek a fuvarozók, kamionosok - írja közleményében a Truck Race Promotion Kft., amely a FIA Kamion Európa-Bajnokság magyar nagydíjának promótere és szervezője.

A fuvarozói érdekvédelmi szervezetek képviselői szerint a munkaerőhiány valós probléma, a gépkocsivezetők nyugdíjba mennek, a fiatalok számára nem vonzó a szakma.

Pedig egy nemzetközi fuvarokat teljesítő kamion- vagy autóbuszsofőr 450-600 ezer forintot is megkeres a napidíjakkal együtt. Ők ugyanakkor 2-4 hétig is távol vannak az otthonuktól. Kompromisszum lehet a belföldi vagy a rövidebb nemzetközi fuvarok vállalása.

A pályakezdők számára ráadásul azért lehet vonzó a szakma, mert rögtön az indulásnál többet kereshet az átlagnál.

Aki pedig megunja a vezetést, az ezzel a tapasztalattal könnyebben tud elhelyezkedni fuvarszervezőként, diszpécserként. A cégek kifejezetten keresik a volt sofőröket, hiszen rugalmasabban, gyorsan reagálva tudják ellátni a munkát.

Forrás: napi.hu