Tájékoztatót adott ki az adóhatóság (NAV) arról, hogy milyen esetekben adhatnak a cégek adómentesen dolgozóiknak betegségbiztosítást. A leírtakból kiderül, hogy előfordulhat, hogy a biztosítást végül munkaviszonyból származó jövedelemnek minősíthetik – annak minden adókövetkezményével együtt – írja az azenpenzem.hu.

A magyarok 15 százaléka rendelkezik privát egészségbiztosítással – állapította meg korábban reprezentatív felmérése alapján az egyik biztosító. Egy korábbi felmérés pedig azt mutatta, hogy már majdnem 60 százalék azok aránya, akik igénybe vesznek valamilyen magánorvosi szolgáltatást. Ahogy pusztul le az állami egészségügy, úgy nyer egyre nagyobb teret a magánellátás. Nem véletlenül ömlik a tőke a magánegészségügybe, és látnak újabb és újabb befektetők fantáziát ebben a szektorban.

Az egészségügyi magánszolgáltatások speciális terepét jelentik a szűrővizsgálatok. Ez a terület tartozott az elsők közé, ahol megjelentek a befektetők. A cafeteria keretében pedig egyre népszerűbb az egészségbiztosítás. Különösen azért, mert a cégek adómentesen adhatják dolgozóiknak (a cafeteria elemekről és szabályokról itt tájékozódhat). Nagy lehet a kísértés, hogy a drága menedzserszűréseket – amelyek, különböző árakon kínálva, csak úgy hemzsegnek a piacon – ilyen módon finanszírozzák.

A NAV frissen kiadott tájékoztatójában viszont hangsúlyozzák: ha a biztosítási díj – eltekintve a közreműködők adminisztrációs költségétől és hasznától – valójában csak a jelentős értékű szűrővizsgálatokat ellentételezi, akkor a betegségbiztosítási szerződés „színlelt biztosítási jogviszony létrehozására irányul”.

NAV: nem adnak semmit ingyen a biztosítók

Ha a munkáltató olyan szerződés alapján fizeti ki a díjat, amelyben nem vagy csak alig van kockázati elem, akkor a kifizetett összeget az adóhatóság nem tekinti adómentes juttatásnak. A díj adókötelezettségét – olvasható a tájékoztatóban – a kifizető és a magánszemély között fennálló jogviszony és a szerzés körülményei alapján kell megállapítani. Munkaviszony esetén tehát a díj munkaviszonyból származó jövedelemnek minősülhet

A NAV egyébként kifejezetten nevesíti azokat a biztosítási konstrukciókat, amelyek az úgynevezett menedzserszűrések finanszírozására nyújtanak „adókímélő” lehetőséget. Azt azonban az adóhatóság is elismeri, hogy a betegségbiztosításhoz szervesen hozzátartoznak a szűrővizsgálatok. Ez az adóhatóság szerint mintegy kármegelőzési vagy kárenyhítési funkciónak tekinthető.

Mint nyomatékosítják: egy betegségbiztosítás esetében szűrővizsgálat formájában a biztosított magánszemély nem kap semmilyen „ingyenes juttatást” a biztosítótól, lévén hogy a kalkulált biztosítási díj értelemszerűen e vizsgálatokra is fedezetet nyújt. Ha a biztosítás – tartalma szerint betegségbiztosítás, akkor annak díja abban az esetben is adómentes, ha a biztosító, illetve az egészségügyi szolgáltató a rá vonatkozó protokollok alapján időszakonként elvégzi a biztosítottak említett szűrővizsgálatát.

Forrás: azenpenzem.hu