Érezhetően nőtt az elmúlt pár évben a magyar diákmunkások átlagfizetése. Míg korábban a középiskolás fiatalok és az egyetemi hallgatók egyaránt találkozhattak nettó ötszáz-hatszáz forintos órabérekkel, ma már csak elvétve találni olyat, ahol ezer forintnál kevesebbet ajánlanak a munkáltatók a tanulóknak.

Vannak diákok, akik csak alkalmi jelleggel egy-egy napra vállalnak munkát, többségük azonban egész évben folyamatosan dolgozik – közölte a Magyar Hírlappal Bor Katalin, a Mind-Diák Szövetkezet cégvezetője. A diákok minden esetben legalább a mindenkori minimálbért, illetve középfokú végzettséget igénylő pozíciók estén a garantált bérminimumot kapják. Az átlag bruttó óradíjak a feladat típusától, illetve a földrajzi elhelyezkedéstől is függnek, Budapesten fizikai, egyszerű adminisztratív feladatkörökben ez 950-1100, gyakornoki pozíciók esetén 1000-1200, információtechnológiai feladatok esetén 1200-1500 forint óránként. Vidéken a budapesti óradíjakhoz képest átlagban tíz-tizenöt százalékkal alacsonyabb fizetésekre lehet számítani, de ez is legalább a minimálbér vagy a garantált bérminimum összege. Több feltétele is van a diákszövetkezeteken keresztüli munkavállalásnak, a szövetkezeti tagnak be kell töltenie a tizenhat éves kort, nappali tagozatos hallgatói jogviszonnyal – huszonöt éves kor alatt ez nappali passzív jogviszony is lehet –, TAJ-számmal és adóazonosítóval kell rendelkeznie. Szülői nyilatkozat kell tizennyolc év alatt a tagsághoz – hívta fel a figyelmet Bor Katalin.

Viszonylag hosszú ideje vagyok tagja ennek a rendszernek, és azt látom én is, hogy a fizetések növekedtek. Azt gondolom, hogy aki valamire gyűjt, vagy csak egy kis zsebpénzt szeretne, annak pár óra munka hétvégén nem fog gondot okozni. Aki viszont már nagyobb mennyiségre vágyik, annak nehéz dolga van, de a lehetőség megvan mindenkinek – árulta el lapunknak Tóth Balázs, budapesti végzős gimnazista. Általában az informatikai munkák a legmagasabb órabérben meghirdetett lehetőségek, de a mérnöki állások is jól fizetnek – mondta Másody Szabolcs, a MŰISZ Iskolaszövetkezet marketingszakértője. Hozzátette, hogy a középiskolásoknál egyszerűbb helyzetben vannak az egyetemisták, hiszen munkavégzésük nem korlátozódik a hétvégékre és a tanulmányi szünetek idejére, így könnyebben vállalják el a lehetőségeket. A legtöbb helyen, ahol az óránkénti bér nem éri el a bruttó ezer forintot, gyakran teljesítményfüggő bérkiegészítésre lehet számítani, hogy felvegyék a versenyt a többet kínáló cégekkel.

Forrás: Magyar Hírlap