Havi ötvenezer forint támogatást kapnak a nyugdíjuk mellé ez évtől azok, akik legalább 20 évig otthon ápolták tartósan beteg gyermeküket – a jogosultság kritériumaira sok a panasz, a jogszabály módosítása nem kizárt – írja a bama.hu.

Havi ötvenezer forint nyugdíjtámogatást kaphatnak azok a szülők, nevelőszülők, akik tartósan fogyatékos gyermeküket otthon gondozták, gondozzák – amennyiben 20 éven keresztül ápolási díjban részesültek. Sokan vannak azonban – mint az a Postabontás és sms rovatban megjelent panaszokból is kitűnik –, akik utóbbi kritériumnak nem felelnek meg, így a támogatás nekik nem jár, jóllehet gyermeküket évtizedekig otthon ápolták, ápolják. Van, ahol a család anyagi helyzete tette szükségessé, hogy mindkét szülő dolgozzon – ezért nem igényelték az ápolási díjat, munka mellett gondoskodtak fogyatékos gyermekükről, annak születése óta. Van édesanya, aki két hónap híján 20 évig részesült az ápolási díjban – gyermeke halála miatt nincs meg a támogatáshoz szükséges 20 év. Nyugdíja jelenleg, miután munkát vállalni a folyamatos gondoskodást igénylő fia mellett nem tudott, 50 ezer forint.

– Az áldozatos nevelők, szülők miatt döntött a kormány úgy, hogy növeli a nevelőszülők és  tartósan beteg gyereket ápoló szülők és nevelőszülők anyagi megbecsülését – tájékoztatta lapunkat az Emberi Erőforrások Minisztériuma sajtó főosztálya. – A tartósan beteg gyermeküket legalább húsz éven át otthon ápolók számára 2018-tól elérhető új támogatási forma kompenzációt nyújt azoknak, akik az otthoni tevékenységük mellett a munkaerőpiacon kevésbé tudtak, tudnak  jelen lenni, ami miatt alacsonyabb nyugdíjra jogosultak. A havi 50 ezer forintos összeget az a nyugdíjas kaphatja, aki a gyermekét legalább húsz éven át otthon gondozta, ezalatt legalább egy évig emelt szintű, vagy kiemelt ápolási díjat kapott – közölték. Hozzá­téve, hogy a jogszabályokat bizonyos időközönként felülvizsgálják, górcső alá véve, hogy elérte-e a célját, illetve milyen észrevételek, javaslatok érkeznek egy rendelkezéssel kapcsolatban. Ennek eredménye lehet egy későbbi módosítás, esetleges változtatás.

Tizenöt napon belül lehet fellebbezni

A tartós ápolást végzők időskori támogatását (TÁVIT) a járási hivatalnál kell igényelni – Baranyában Pécsett, a Mártírok útja 12. szám alatt. Aki a támogatásra való jogosultság feltételeinek 2018. január 1-jén megfelel, a támogatást az öregségi nyugdíj iránti igény érvényesítésére vonatkozó szabályok szerint, de legkorábban 2018. január 1-jei időponttól kezdődően kérelmezheti. A TÁVIT igénylésére szolgáló formanyomtatvány elérhető a Magyar Államkincstár honlapján. Lehetőség van fellebbezésre, ezt a döntés közlésétől számított tizenöt napon belül az azt meghozó hatóságnál lehet előterjeszteni. Baranyában ez idáig 33 kérelem érkezett be, a kormányhivatal tájékoztatása szerint.

Mint a lapunkhoz eljutott példák is mutatják, a probléma nem egyedi, a megyeszékhelyen és vidéken is nagyobb számban vannak családok, akik ilyen ápolási kihívásokkal és a vele járó anyagi nehézségekkel kénytelenek szembenézni. Sokszor nem is tudnak lehetőségeikről.

Forrás: bama.hu