Magas fizetést, plusz juttatásokat és gyors előrelépési lehetőségeket kínálnak a pályakezdőknek az SSC-k, vagyis a shared service centerek. Milyen feladatokat látnak el ezek a szolgáltató központok, és milyen végzettséggel, nyelvtudással, készségekkel rendelkező diplomásokat várnak? Az eduline.hu utánajárt.

Több mint nyolcvan szolgáltató központ közül válogathatnak azok a tehetséges, több nyelvet beszélő pályakezdők, akik valamelyik SSC-ben, vagyis shared service centerben indítanák el karrierjüket. „A shared service centerek nagyon sok pályakezdőt és diákot keresnek, nyelvszakos bölcsészeknek kiváló diákmunka és kezdő pozíció lehet, ha nem nyelvtanárként képzelik el a jövőjüket” - mondta az SSC-s elhelyezkedési esélyekről korábban az Eduline-nak Hajdú Csongor, a HVG Állásbörze főszervezője.

De milyen feladataik vannak az SSC-kben dolgozóknak?

A shared service centerek végzik a multinacionális cégek bizonyos tevékenységeit, így például a számlázást, a könyvelést, a beszerzést, a HR-feladatok egy részét, az ügyfélszolgálatot, az IT-feladatokat. Vagyis csupa olyan feladataik vannak, amelyeket a világ bármely pontjáról el lehet látni - így Magyarországról is. Nem véletlen, hogy az elmúlt években több tucat szolgáltató jött létre nemcsak Budapesten, hanem több vidéki nagyvárosban is. A munkaerőpiaci várakozások szerint a következő években még több diplomás pályakezdőt szívna fel ez a szektor - magas fizetést, modern munkakörnyezetet, gyors előrelépési lehetőségeket kínálva az új kollégáknak. Mivel egyre nagyobb a verseny a tehetséges, több nyelvet beszélő diplomásokért, a legtöbb SSC további juttatásokat is ad munkavállalóinak.

A szolgáltató központokban munkát vállalók olyan munkatapasztalatot szerezhetnek, mint ha külföldön kezdenék karrierjüket, hiszen a világ más pontjain tartózkodó, más kultúrájú, más anyanyelvű kollégákkal dolgoznak együtt. Éppen ezért az SSC-ket sokan jó karrierstartnak tartják - a legtöbb munkavállaló egyébként 30 körüli vagy 30 évnél fiatalabb -, mert a jól teljesítők gyorsan magasabb pozícióba léphetnek át az adott központon belül.

Az angol alapkövetelmény

A legtöbb SSC-nél az angoltudás alapelvárás, hiszen ez a közvetítőnyelv a különböző országokan dolgozó munkatársak, irodák, vállalati egységek között, és könnyen előfordulhat az is, hogy a közép- és felsővezetők, valamint a munkatársak egy része is külföldi, így a megbeszélések és e-mailek elsődleges nyelve az angol.  „Az SSC szektorban alapelvárás az idegennyelv-tudás, a középfok jellemzően nem is elég, egy erős középfokkal vagy felsőfokkal lehet állást találni. Az angolul, németül és a többi nagy európai nyelvet ismerők mellett a kis nyelveket beszélőket is nagyon keresik. Ha valakinek például van egy erős holland, spanyol vagy akár szlovák nyelvtudása, mellette pedig angolul is jól beszél, tárt karokkal várják az SSC-k, amelyekben ráadásul nagyon gyorsan előre lehet lépni” - mondta korábban Hajdú Csongor.

A Jobline aktuális SSC-s álláshirdetései is erről árulkodnak: egyetlen olyan céget sem találtunk, ahová be lehetne kerülni nyelvtudás nélkül, sőt nagyon sok cég a középfokú angoltudással sem elégszik meg, ehelyett felsőfokú angoltudást kér a nyitott pozíciókra pályázóktól. Emellett sok cég egy második idegen nyelv ismeretét is feltételként - vagy legalábbis előnyként - nevezi meg, német-, holland-, francia-, spanyol-, olasz-, lengyeltudással rendelkező jelentkezőket is várnak. Persze nem ez az egyetlen kiválasztási szempont: vannak olyan pozíciók, amelyekre meghatározott - például pénzügyi-számviteli vagy informatikai - végzettségű diplomásokat keresnek, sok feladatkört azonban bármilyen más, például bölcsész- vagy tanári diplomával is el lehet látni, a szükséges tudást cégen belüli képzéseken sajátítják el az új munkatársak. A diploma mellett az olyan készségeket is fontosnak tartanak az SSC-kben, mint a problémamegoldás, a kommunikációs készség, az ügyfélközpntúság, a pontosság, az önállóság.

Forrás: eduline.hu