A megszokottól eltérő, fix összegről szóló bérmegállapodást kötöttek a szakszervezetek a Dunaferrnél. Ennek köszönhetően a fizikai dolgozók havi ötvenezer, a szellemi foglalkoztatottak pedig negyvenezer forint emelést kapnak, de a kafetériakeret is nő. Lapunk úgy tudja, más cégeknél erős nyomásgyakorlás volt a szakszervezetek részéről a sztrájkkészültség bejelentése, mivel a munkaadó ezt követően újra tárgyalóasztalhoz ült – olvasható a Magyar Időkben.

Példaértékű bérmegállapodást kötöttek a szakszervezetek a munkaadóval a Dunaferrnél – közölte lapunkkal a Liga Szakszervezetek. A konföderáció­nál működő Dunaferr Ifjúsági Szervezet és a vasasszakszervezetek helyi tagozata a heteken át tartó tárgyalássorozatot követően abban állapodott meg az acélipari óriással, hogy a fizikai dolgozók havibére két lépcsőben – januártól, majd júliustól – összesen 50 ezer forinttal emelkedik, a szellemi dolgozóké pedig szintén két lépésben összesen 40 ezer forinttal. A döntés tehát minden munkavállalót érint.

A Liga tájékoztatása szerint a munkaadó eleinte 13 százalékos alapbérfejlesztést ajánlott, a differenciáltan adható résszel kiegészítve, ám ez elsősorban a fizikai munkavállalókat érintette volna azokban a feladatkörökben, amelyekben nehéz a munkaerő-utánpótlás. Nem csak az alapbéremelésről született döntés: a Dunaferr versenyképességének megőrzése érdekében további 63 millió forintos alapbérfejlesztési keretet képez abból a célból, hogy további felzárkóztatással az egyes szervezetek közötti, különösen a fizikai állományban foglalkoztatottak keresetében mutatkozó elmaradásokat mérsékelje, valamint a termelés szempontjából kulcsfontosságú – elsősorban fizikai – munkakörben foglalkoztatott munkavállalóknak adhasson pluszjuttatásokat. Emellett döntöttek a béren kívüli juttatásokról is, amelynek éves mértéke idén 15 százalékkal lesz magasabb.

A Dunaferr vezetése a megállapodás aláírásával azt a javaslatot fogadta el, amelyet még tavaly ősszel készített elő a Dunaferr Ifjúsági Szervezet. A fix összegű béremelésről szóló tervezetet a dolgozói igényfelmérések alapján készítették el. Emlékezetes, a tavalyi bértárgyalásokon jóval nagyobb volt a feszültség, már a munkabeszüntetés is napirendre került. Akkor az érdekképviseletek azt akarták elérni, hogy a szociális hozzájárulási adóból származó mintegy egymilliárd forintos megtakarítást az alapbérek emelésére fordítsák. Úgy tudjuk, az idén már rugalmasabb volt a vezetőség a szakszervezeti kérésekkel kapcsolatban.

– Eredményes a szakszervezetek munkabeszüntetés-előkészítésével kapcsolatos nyomásgyakorlása azoknál a vállalatoknál, ahol a munkaadói és az érdekképviseleti álláspont nem közeledik – mondta kérdésünkre László Zoltán. A vasasszakszervezetek alelnöke felidézte, hogy az elmúlt napokban öt olyan cégnél is tárgyalóasztalhoz ült a munkaadó, ahol megalakult a sztrájkbizottság. Ezek közül kiemelendő hazánk egyik legnagyobb feldolgozóipari cége, a vasútifék-berendezéseket gyártó Knorr–Bremse budapesti egysége, ahol a múlt héten alakult meg a sztrájkbizottság. Hasonló helyzet eddig sem Magyarországon, sem a német anyavállalatnál nem volt.

Ennek eredményeként szerdán folytatódnak az egyeztetések. A dolgozói elégedetlenséget a legtöbb helyen a differenciálás okozza, mivel az érdekképviseletek szerint nincs rá garancia, hogy valóban az kapja a nagyobb béremelést, aki a teljesítménye alapján megérdemli.

Forrás: Magyar Idők