Grandiózus tervekkel állt elő a lengyel kormány nyugdíjügyben, az új elképzelés szerint az amerikai vagy a brit piacon már évek óta jól működő foglalkoztatói nyugdíjprogramot indítanának, amelytől évente 20 milliárd zloty (mintegy 6 milliárd dollárnyi) friss megtakarítás becsatornázására számítanak - számol be a hírről a Bloomberg nyomán a Portfolio.

A lengyel kormány egy olyan nyugdíjprogram alapjainak kialakításán dolgozik, amelytől éves szinten 20 milliárd zlotynyi növekedést várnak a megtakarításokban, ezzel együtt pedig a tőkepiac erősítését. Az önkéntes, vállalatok által nyújtott nyugdíjprogram a tervek szerint jövő év elején indulna, és része egy nagyobb, a teljes lengyel nyugdíjrendszert érintő átalakítási tervnek. Egyébként a nyugdíjrendszer ezen pillére Magyarországon is hiányzik, jelenleg egyetlen szolgáltatónál, az Allianznál érhető el foglalkoztatói nyugdíjprogram.

A lengyel megtakarítási állománynak még lenne hova bővülnie, az OECD szerint a lengyel háztartások megtakarítási rátája a legalacsonyabb Európában. A lengyel kormány tájékoztatása szerint az új program az alábbi főbb elemeket tartalmazná:

  • Bár a program önkéntes lesz, induláskor minden lengyel állampolgárt automatikusan tagként értelmeznek, ezzel is a részvételi arányt növelnék. A kormány számításai szerint az érintet 12 millió lengyel legalább fele részt vesz majd a programban.
  • A nyugdíjprogram teljes implementációját követően éves szinten 15-20 milliárd zlotynyi megtakarítás érkezhet be.
  • Azzal kalkulálnak, hogy a munkavállalók fizetésük 2%-át teszik félre az adómentes nyugdíjszámlán, ezt a munkáltatók további 1,5%-kal fejelik meg a dolgozóik béréből, mindehhez pedig az állam is hozzájárulna, a tervek szerint évente 3 milliárd zlotyval.
  • A munkáltatók feladat lesz, hogy a nyugdíjpénzek kezeléséhez kiválasszák az alapkezelőket és a befektetési stratégiákat a lengyel piacról.
  • Azoknak a befektetési alapoknak, amelyek szeretnének elérhető befektetésekké válni a vállalati nyugdíjprogramban, legalább három éves track recorddal kell rendelkezniük és további tőkekövetelményi kritériumoknak is meg kell felelniük.
  • A lengyel kormány szorgalmazná, hogy a nyugdíjprogramot indító vállalatok céldátum alapokat is tegyenek elérhetővé a portfólióban. Azzal kalkulálnak, hogy a portfóliók 30%-a részvényből, 30-40%-a államkötvényből, míg a fennmaradó rész olyan egyéb befektetésekből, mint vállalati kötvényekből tevődik majd össze.
  • Arra számítanak, hogy az új vállalati nyugdíjprogramok fokozatosan jelennek majd meg a piacon, elsőként a legnagyobb munkáltatók oldaláról.

Forrás: portfolio.hu