Az év elején jelentette be az Aldi, hogy 15 százalék körüli béremelést adott az idén eladóinak, így a kezdő fizetés náluk meghaladja a bruttó 270 ezer forintot, de a gyakorlott szakemberek még ettől is jelentősebb pénzre számíthatnak. Például aki tíz éve náluk van, akár 352 ezer forint bruttót is kaphat. Egy hónap telt el a német multi nagy bejelentése óta, és most a Magyar Nemzet körbekérdezett, hogy a konkurens kereskedelmi láncok is emelték-e a dolgozók bérét. Egyedül a CBA adott egyértelmű választ. Bár a CBA franchise-rendszerben működő üzletlánc, amely egymástól gazdaságilag független vállalkozásokból épül fel, a versenytársak által bejelentett jövedelemnöveléseket a franchise-partnereik is követték.

– A központ rendelkezésre álló információi alapján kijelenthetjük, hogy a hozzánk csatlakozó vállalkozások a közelmúltban több alkalommal is emeltek béreket annak érdekében, hogy az ágazatban versenyképes fizetéseket tudjanak adni a munkavállalóknak – nyilatkozta lapunknak Fodor Attila, a CBA Kereskedelmi Kft. kommunikációs igazgatója, de pontos összegekkel nem tudott szolgálni.

Az most már köztudott, hogy az Aldi eladói az ágazatban rekordösszegű pénzért dolgoznak, ám nem sokkal kapnak kevesebbet a Lidlnél sem. A német diszkontlánc dolgozói Budapesten bruttó 268, vidéken 247 ezer forintot keresnek. A Tescónál a decemberben megkötött megállapodás van érvényben, amely szerint a dolgozók idei évre meghatározott legalacsonyabb bére 197 ezer forint, amit egyéb juttatásokkal egészítenek ki, így a kereset elérheti a 227 ezret is.

Az Auchan tavaly októberben jelentett be az általános béremelést erre az évre vonatkozóan, ami valószínűleg az idén már nem fog változni. A francia hipermarketnél havi bruttó 247 ezer forint az átlagos fizetés. A Spar dolgozói évente nagyjából 100 ezer forintos béren kívüli juttatást kapnak készpénzben, de azt Maczelka Márk kommunikációs vezető nem tudta megmondani, hogy az idén várható-e náluk béremelés. Az Aldi bejelentésére egyelőre ők nem léptek. A Metro 12 helyett 14 havi bért ad a munkavállalóinak, de 2600 dolgozójának 40-50 százalékát garantált bérminimumon foglalkoztatja. A dolgozók 86 százaléka kapott fizetésemelést januártól, így a minimális bruttó fizetés meghaladja a 180 ezer forintot. Ez egyben azt is jelenti, hogy a német nagykereskedelmi áruház az egyik legszűkmarkúbb a dolgozóival.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke, Karsai Zoltán lapunknak elmondta, hogy a szakmai bérminimum az ágazatban 181 ezer forint. Minimálbért már senki sem mer fizetni, mert annyiért nem találni munkást. – Nem feltétlenül követendő példa az Aldi bérpolitikája, és úgy látom, az év eleji bejelentésük az egész piacot nem is tudja megrengetni – vélte Karsai Zoltán. – Arra viszont előbb-utóbb rákényszerülnek a nagy láncok, hogy bruttó 200 ezer forint feletti fizetést adjanak.

Karsai Zoltán, Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke

Forrás: Magyar Nemzet