Miközben a munkavállalók nagy része már a 2018-as cafeteriaválasztással van elfoglalva, a munkáltatóknak a tavaly adott juttatásokhoz kapcsolódóan két határidős feladatra is kell figyelniük 2018. január 31-ig - hívta fel a figyelmet a napi.hu-n Fata László cafeteria-szakértő.

Az egyik határidős tevékenység a lakáshitel-igazoláshoz kapcsolódik. Ha egy munkáltató 2017-ben adott lakáshitel-támogatást a munkatársainak, akkor az erre vonatkozó rendelet szerint 2018. április 15-ig (munkáltató saját döntése alapján legkésőbb május 31-ig) kell összegyűjteni az ehhez kapcsolódó teljes dokumentációt.

A folyósításról szóló banki igazolásra azonban korábbi határidőt ír elő az erre vonatkozó jogszabály. Eszerint a juttatás folyósításában közreműködő hitelintézetnek legkésőbb 2018. január 31-ig igazolást kell adnia a munkáltató felé a támogatás folyósításáról. Emellett a folyósító hitelintézet január végéig a NAV felé is adatot kell, hogy szolgáltasson a támogatásról.

A másik tennivaló az albérleti adatszolgáltatás. Ha a munkáltató 2017-ben mobilitási célú lakhatási támogatás keretein belül támogatta a munkavállalója albérleti költségeit, akkor ezzel is van tennivalója 2018 elején. A 2017-ben nyújtott albérleti támogatásról a munkáltatónak 2018. január 31-ig adatot kell szolgáltatnia az adóhatóság felé. Az adatszolgáltatás tartalmazza a támogatásban részesített munkavállaló nevét, adóazonosító jelét és a bérelt lakás lakcímét is.

Célszerű ezeket a feladatokat 2019 elejére is betervezni, hiszen akik idén adnak ilyen juttatásokat azoknak majd jövőre is 2019. január 31-ig kell rendelkeznie a megfelelő igazolással, és el kell végeznie a mobilitási célú lakhatási támogatáshoz kapcsolódó munkáltatói adatszolgáltatást - mondta Fata László.

Forrás: napi.hu