Lazulnak a igénylés feltételei az albérlet-támogatásban is, de a munkáltató terheket is mérsékelik – írja a Privátbankár.

Pozitív változások várhatóak jövőtől a cafeteriában: az adómentes juttatások már meglévő elemei közé 2018-tól bekerül a diákhitel-törlesztés támogatása, de jelentősen kedvezőbbé válnak a lakhatási támogatás feltételei is – közölte a BDO. A cég közleménye szerint a munkáltatóknak még decemberben célszerű összeállítaniuk a jövő évi cafeteria-rendszerüket, amelynek ismeretében az alkalmazottak január közepéig nyilatkozhatnak, milyen juttatásokban kívánnak részesülni a jövő év folyamán.

Az új elemként megjelenő diákhitel-törlesztési támogatás a törlesztőrészlet erejéig, de legfeljebb havi 27 600 forintig adómentesen adható – ehhez a munkavállalónak viszont igazolnia kell a hitel fennállását és a havi törlesztések teljesítését is.

BDO Magyarország vezető cafeteria tanácsadója szerint a mobilitási célú lakhatási támogatást, (ismertebb nevén az albérlet-támogatást) idén alig vették igénybe, így szükségessé vált a feltételek enyhítése. Makár Andrea hozzátette: a támogatás mostantól már határozott idejű munkaszerződés mellett is igényelhető lesz. Ezen felül a kedvezményességet biztosító összeghatárok is emelkednek, a foglalkoztatás első két évében például az eddigi 40 helyett a minimálbér 60 százalékáig, vagyis 51 ezer helyett közel 83 ezer forintig lesz adómentes ez a juttatás.

Több pénzt lehet szétosztani a dolgozóknak

A közlemény szerint eddig feltétel volt, hogy a munkavállalónak ne legyen lakástulajdona, de még haszonélvezeti joga sem lehet a munkahely 60 kilométeres körzetében – vagy olyan helyeken, ami tömegközlekedési eszközzel három órán belül megközelíthető. 2018-tól már csak a többségi tulajdon lesz kizáró ok.

Egyes juttatások esetében a munkáltató terhek 43,7 százalékról 40,7 százalékra csökkenek. Ez azt jelenti, hogy - az Erzsébet-utalvány, a munkahelyi étkeztetés, a helyi bérlet, az iskolakezdési támogatás, az ajándékutalvány, valamint az egészség-és nyugdíjpénztári hozzájárulás esetében – az adott munkáltatói keretösszegből jövőre nagyobb mértékben részesülhetnek a dolgozók.

A cafeteriában történő készpénz-kifizetések és a Széchényi Kártya alszámláin adható juttatások közterhei jövőre sem változnak (43,2 százalék), ha együttes értékük nem éri el a 450 ezer forintot.Ennél nagyobb kifizetésnél 40,7 százalékos teherrel kell számolni.

Forrás: Privátbankár