A magyar munkaadók a jövő év első negyedévében továbbra is pozitív felvételi szándékot jelentenek a Manpower felmérése szerint – olvasható a a Portfolio cikkében.

A felmérésben részt vevő 750 munkaadó 15%-a növekedésére számít, csupán 4%-uk tervez elbocsátást, míg a többi semmiféle változtatásra nem készül az első negyedévben. A szezonálisan kiigazított adatok alapján a munkaerő-piaci mutató értéke +14%-os, ami azt jelzi, hogy továbbra is érdemi munkaerőigényük van a vállalatoknak.

A felmérés összhangban áll a legfrissebb munkaerőhiányról szóló statisztikákkal. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint új csúcsra emelkedett Magyarországon a munkaerőhiány az idei harmadik negyedévben, ugyanis a vállalati szektorban 53 600 álláshely volt betöltetlen az időszakban. A teljes nemzetgazdaságban már több mint 73 700 állás áll üresen.

A Manpower felméréséből kiderült, hogy létszámnövekedésre lehet számítani minden iparágban, régióban és szervezeti méret kategóriában. A felvételi szándék 4 százalékponttal gyengébb az előző negyedévhez képest és 3 százalékponttal csökkent a 2017-es első negyedéves eredményekhez viszonyítva. Vég Ottó, a ManpowerGroup magyarországi ügyvezetője elmondta:

a magyarországi munkáltatók óvatosabban terveznek a következő negyedévre, de a felvételi szándék még mindig magas. A munkáltatók alapvetően létszámnövekedést terveznek a következő három hónapban is, de attól tartanak, hogy a 8,2%-os minimálbér emelés - ami 2018. január 1-jén lép életbe - illetve a munkaerőhiány jelentős anyagi terhet ró rájuk.

A munkaadók mind a kilenc vizsgált ágazatban dolgozói létszámbővítést terveznek. A legerősebb felvételi szándékot a gyártás szektor munkáltatói jelentették, de a szállítmányozás-raktározás és kommunikáció szektor munkáltatói is jelentős gyarapodást jósolnak. Az építőiparban, a pénzügyi és üzleti szolgáltatások szektorban is egészséges felvételi szándékot jelentettek.

A folyamatosan növekvő felvételi szándék másik két szektorban, a vendéglátás, illetve kis- és nagykereskedés szektorokban is kimutatható, míg a köz-, szociális és lakossági szektorban jelentették a legmérsékeltebb eredményt.

Magyarországon az elmúlt két egymást követő negyedéves előrejelzésben a gyártás területén mutatták ki a legmagasabb felvételi szándékot, ami lehet a gépjárműipar folyamatos fejlődésének az eredménye - mondta Vég Ottó. Az autóiparban több mint 150 000 fő dolgozik jelen pillanatban, és további 10-15%-os növekedésre számít a cég ezen a területen.

Az előző negyedévhez viszonyítva a felvételi hajlandóság a kilencből nyolc iparágban gyengült. A legnagyobb mértékű csökkenést az építőiparban és a köz-, szociális és lakossági szektorokban jelentették.

A január-márciusi időszakban mind a nyolc régióban munkaerő-növekedést terveznek. Az budapesti munkaadók jelentették a legerősebb felvételi szándékot, de Nyugat-Dunántúlon és Közép-Magyarországon is jelentős emelkedést mértek. A Közép-Dunántúlon és a Dél-Alföldön is pozitív kilátásokról számolnak be a munkaadók, míg a legkisebb mértékű regionális felvételi szándékot Dél- Dunántúlon jelentettek

Forrás: Portfolio