Tekintve, hogy mekkora fejlődés zajlott le az emberiség életminőségében, és minden egyes év az emberiség legjobb éve, aligha van a földgolyónak olyan zuga, ahol erre a kérdésre a jogos válasz ne az lenne, hogy jobb - írja a Vakmajom az Alapblogon egy ábra kapcsán, amely elég árulkodó.

Vagy: sokkal-sokkal-sokkal jobb - írják. Mégis, rengeteg országban érzi úgy a lakosság többsége, hogy nem jobb, ez egyes, polgárháború, vagy populista-demagóg rendszerek gazdasági pusztítása által sújtott országban még érthető is (lásd Venezuela, ahol a kommunizmus a pincébe ásta az országot), máshol viszont teljesen alaptalan, imaginárius pesszimizmus. Viszont ez is tény, mert valóságformáló ereje van: elterjedt egy, a tényeket figyelembe nem vevő szubjektív pesszimizmus, és főleg a fejlett országok egy részére jellemző ez, valós következményekkel. Például Brexittel – amitől aztán tényleg rosszabb is lesz.

 

Mint látható, nagy különbségek vannak az észlelésben, és nem biztos, hogy a gazdasági fejlettség a meghatározó, hiszen Japán gazdasága évtizedek óta stagnál,mégsem érzik, hogy rosszabb lenne a helyzetük. Ellenben az amerikaik és franciák mellett, mi, magyarok is rosszabbnak érzékeljük a helyzetünket.

Forrás: mfor.hu