Január elsejétől a Metro áruházláncnál a legalacsonyabb garantált munkabér meghaladja a 211 ezer forintot, amely több mint 30 ezer forinttal magasabb a jogszabályban előírt garantált bérminimumnál. Emellett a magyarországi kereskedelmi vállalatok között egyedülálló módon jövőre minden dolgozó az alapbér felett éves szinten kéthavi alapbérnek megfelelő extra bért kap kézhez, ami rugalmasan felhasználható kafetériakeretként is – közölte a nagykereskedelemmel foglalkozó vállalat. Ezt tartalmazza az a bérrendezési csomag, amelyet az áruházláncnál működő központi üzemi tanáccsal egyetértésben dolgoztak ki a munkavállalók igényei és javaslatai alapján – írja a Magyar Idők.

– Kiemelt szempontként kezeltük, hogy ne csupán a legalacsonyabb jövedelmi szinten lévő munkavállalók részesüljenek a 2018-as béremelésből – hangsúlyozta a társaság. Eszerint a bérrendezés részeként az áruházi (nem vezetői szintű) dolgozók 86 százaléka részesül januártól 23 ezer forintot meghaladó munkabéremelésben. Az áruházi vezetők, valamint egyéb, kiemelt felelősségű pozíciókban lévő alkalmazottak esetében pedig átlagosan 22 ezer forint – egyéni teljesítménytől és bérszinttől függő – béremelést alkalmaz a vállalat a következő évben.

A héten a Tesco is bejelentette, hogy januártól 2,8 milliárd forintot fordítanak a dolgozók béremelésére, noha a legnagyobb piaci szereplőnél továbbra is a többi áruházlánc fizetései alatt maradnak a bérek. A társaságnál 2018-ban 197 ezer forintra emelkednek a legalacsonyabb fizetések a minimum hat hónapja teljes munkaidőben alkalmazott munkatársak esetén. Átlagosan tízszázalékos emelés lesz a vállalatnál.

Az Auchan már korábban megkezdte bérrendező programját: idén novembertől az összes áruházi alkalmazott (nem vezető) munkatárs fizetése emelkedett a vállalatnál. A bérfejlesztés mértéke átlagosan 13,6 százalékos volt, aminek köszönhetően az áruházi dolgozók számára átlagosan elérhető havi bruttó jövedelem 247 ezer forintra nőtt. A cég emellett az áruházi, menedzseri pozícióban dolgozó munkatársak bérét is rendezte. Az elmúlt két évben az Auchannál összesen átlagosan 24 százalékkal nőttek a fizetések.

Forrás: Magyar Idők