Magyarországon a gyermeki jogok teljesülésének legnagyobb akadálya, hogy a gyerekek több mint 30 százaléka vagy szegénységben él, vagy azzal súlyosan veszélyeztetett - mondta az InfoRádióban Herczog Mária szociológus, gyermekvédelmi szakember a gyermekjogok világnapján.

A gyereket minden olyan jog megilleti, ami a felnőtteket, sőt még több is – hangsúlyozta Herczog Mária.

„Több védelemre szorulnak, hiszen kiszolgáltatottabbak az életkoruknál és az élethelyzetüknél fogva.”

A Gyermekjogi Egyezmény négy alapelve szerint a gyerekeknek joguk van

  • a túléléshez és az optimális fejlődéshez,
  • mindenféle, erőszaktól és bánástól való védelemhez,
  • ahhoz, hogy az ő legfőbb érdekeiket tekintsék minden tekintetben elsődlegesnek,
  • valamint ahhoz, hogy minden, őket érintő kérdésben meg kell kérdezni, úgy, hogy értsék, a véleményüket pedig vegyék is figyelembe.

„Arra volna szükség, hogy az olyan esetekben, amikor nagyon súlyos bántalmazás történik, a kivizsgálás és döntés után levonják az általánosabb érvényű tanulságokat, hogy a jövőben megelőzhetőek legyenek.”

Herczog Mária, szociológus

Herczog Mária hangsúlyozta, ma Magyarországon az egyik legnagyobb akadálya a gyereki jogok érvényesülésének, hogy a gyermekek jelentős része, 30 százaléka vagy szegénységben él, vagy azzal súlyosan veszélyeztetett. És sok olyan gyerek van, aki olyan településen él, ahol a családok szegénysége mellett az önkormányzatok és az intézmények szegénysége is súlyos gond.

„Erőteljes forráskivonás történt a szociális ágazatból, az oktatásból és az egészségügyből az elmúlt években. Ennek következtében a leghátrányosabb településeken mára már hiányoznak az olyan alapvető ellátások, mint a gyermekorvos, a védőnői szolgálat. A gyermekjóléti szolgálatok csak néhány órát tudnak hetente ott tölteni, ahol naponta sokat kellene.”

A szociológus hozzátette, hogy ezzel jelentősen csökkent az esély, hogy a gyerekek kibontakoztathassák a képességeiket, és játékhoz, jó minőségű óvodai, iskolai ellátáshoz jussanak. Minden politikai szándék arra irányul, hogy több gyerek legyen és nekik jobb dolguk legyen, az ehhez szükséges döntések azonban nem születnek meg – hangsúlyozta Herczog Mária.

Forrás: InfoRádió