Az idei harmadik negyedév végére több mint 11 százalékkal, 1247 milliárd forintra növelték vagyonukat az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségéhez (ÖPOSZ) tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak, így az egy tagra jutó vagyon 1,18 millió forintra nőtt - ez már 66 százalékkal múlja felül az öt évvel korábbi 711 ezer forintot – írja a napi.hu.

Ez azt jelenti, hogy az aktív tagoknál (ők a taglétszám bő felét teszik ki) ez átlagosan 3 millió forintos megtakarítást jelent a jövő nyugdíjasainak.

Ez a hárommilliós összeg mintegy 15-20 százalékos nyugdíj-kiegészítésre lehet majd elegendő, míg a 25 százalékoshoz 6 millió forint szükséges - mindez az átlagnyugdíjhoz és átlagos várható életkorhoz viszonyított érték - állapította meg mondta Kravalik Gábor ÖPOSZ-elnök.

Kravalik Gábor, ÖPOSZ-elnök

Fontos, hogy az első két negyedévvel szemben - az adóváltozások ellenére - újra nőttek a munkáltatók befizetései az előző évhez viszonyítva.

Így a szervezet friss prognózisa szerint a 2016-os 110,8 milliárd forintos rekord is felülmúló lehet idén az összes nyugdíjpénztári befizetés, mivel várhatóan megközelíti a 120 milliárd forintot - mondta Kravalik. Eközben a nyugdíjpénztárak létszáma 2012 óta stagnál, jelenleg 1,039 millió fő.

Az ÖPOSZ-hoz tartozó egészségpénztárak idén az első háromnegyed évben 25 milliárd forint összegben, esetenként átlagosan 5,5 ezer forint értékben fizették a tagok által igénybe vett szolgáltatásokat. Folyamatosan csökken a munkáltatói befizetések arány, ez az idén már csak 47 százalék volt, először csökkenve ötven százalék alá - míg 2012-ben még 81 százalék. A pénztárak vagyona stagnál, jelenleg 49 milliárd forintra rúg, míg a tagok száma is stabil, most 853 ezer fő.

Forrás: napi.hu