Bár a kormány a nyár folyamán azt ígérte, hogy augusztus vége felé, az első ülése környékén újra egyeztetésre hívja a közszolgálati munkaviszonyban dolgozók bérrendezését követelő érdekképviseleti szerveket, erre nem került sor. Pontosabban a több érdekképviselet - így a Magyar Köztisztivselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ), valamint több önkormányzati tömörülés - részvételével megkezdett egyeztetés folytatására még nem javasolt időpontot az erre a feladatra kijelölt Belügyminisztérium. Holott már szeptember közepe van – írja az mfor.hu.

Pintér Sándor tárcája vezeti a tárgyalásokat 

Ettől függetlenül tudomásunk szerint nem állt le a munka, csak nem mindenkit vontak be a tárgyalásokba. Például nemrég volt egy önkormányzati érdekegyeztető tanácsi ülés, amelyet a jelen lévők az egyeztetési folyamat részének tekintenek.

Portálunk úgy értesült, hogy a kormány már tárgyalt az önkormányzati területen dolgozók béremeléséről szóló előterjesztésről, de további számítások elvégzésére visszakülde a csomagot a belügynek. Mai állás szerint nem a köztisztviselői illetménytalap, illetve illetménytábla módosításával jutnak majd magasabb bérhez az érintettek, mert az végighullámozna a rendszeren, beleértve a magasabb szintű tisztviselőket, például államtitkárokat is.

A kormány azt az önkormányzati javaslatot vizsgálja, amely az úgynevezett fejpénz emelésével juttatná annyi forráshoz a helyhatóságokat, amivel fedezhető a béremelés.

Úgy tudjuk, a következő egyeztetésre október elején kerülhet sor az önkormányzati képviseletek és a kormány között.

Az MKKSZ-nek pedig a jegyzők hamarosan megrendezésre kerülő országos konferenciáján lesz módja tájékozódni és javaslatokat megfogalmazni az oda meghívott kormányzati tisztségviselők előtt. A szervezet korábban közölte, hogy október 7-ig várják a kormány válaszát a béremelési követeléseikre, amely egy, vagy több lépcsőben, de három év alatt 50 százalékos növekményről szól.

Kérdés, hogy ha a nélkülük folyó egyeztetésen megállapodás születik, az elfogadható lesz-e a számukra, vagy kitartanak a közszolgálati kar egészére kiterjedő bérköveteléseik mellett. Ebben az esetben október 7-én bejelentés várható a szervezettől.

Forrás: mfor.hu