Megcáfolták azt a teóriát, miszerint nem elég rámenősek a munkahelyen, és ezért nem kapnak emelést – írja a Forbes.

Egy kutatás megvizsgálta, vajon igaz-e a feltételezés, hogy a nők azért kapnak ritkábban fizetésemelést, mert nem elég rámenősek, és nem mernek odalépni a főnök elé.

A Cass Business School, a University of Warwick és a University of Wisconsin több mint 4600 fő bevonásával, 800 munkaadó közreműködésével vizsgálta meg, hogy tényleg így van-e. Egy olyan ausztrál munkahelyi felmérésből származó adatbázist használtak fel, melyben szisztematikusan rákérdeztek arra is, hogy kértek-e az alkalmazottak emelést, de az adatgyűjtés során arra is kitértek, hogy a fizetésben tárgyalás során egyeztek meg, volt-e már fizetésemelés, mióta azon a munkahelyen dolgozik a munkavállaló, és hogy merné-e kezdeményezni a bér újratárgyalását.

A tanulság: nem igaz, hogy a nők bátortalanok, ha a fizetésemelésről van szó. Nyomát sem találták a korábban szinte tényként kezelt állításoknak, miszerint a nők nem akarnak kiesni a sztereotípiákból, és hogy félnek attól, hogy emiatt kevésbé lesznek népszerűek a munkahelyen, a kutatás vezetői szerint ez bizonyítja a szexizmus meglétét.

Mit mutatnak a számok?

A statisztikák szerint a férfiak általában 20%-os eséllyel állnak a főnök elé, a nőknél a sikerráta ennél kisebb, csupán 16%-os. A tesztnek volt pozitív eredménye is: kiderült, hogy a fiatal nők már sokkal határozottabbak a bértárgyalás során.

Forrás: Forbes