Minden bürokráciacsökkentési program dacára megállíthatatlanul hízik a kormányzati vízfej: újabb rekordot döntött az állami vezetők száma – tudta meg a Blikk.

Bő egy év alatt egy tucatnyi államtitkárral és helyettes államtitkárral gyarapodott a kormányzat, számuk a kormánytagokkal együtt már eléri 183-at a Blikk számításai szerint. Legutóbb az alig egy hónapja kinevezett Paks2-ért felelős tárca nélküli miniszter, Süli János kapott két államtitkárt, így jelenleg már 13 kormánytag, 57 államtitkár és 113 helyettes államtitkár irányítja az állami apparátust.

A legtöbb fejes az Emberi Erőforrások Minisztériumában dolgozik, tíz államtitkár és 21 helyettes, korábban öt átlagos minisztériumban sem dolgozott összesen ennyi vezető, de a Miniszterelnökség és a Nemzetgazdasági Minisztérium is tele van csúcsvezetőkkel.

A sokasodó állami vezetők pedig egyre többe kerülnek az adófizetőknek: míg a Bajnai-kormány idején a mostani fizetésekkel számolva is havi 75 millióba kerültek az akkori állami vezetők, mostanra már több mint kétszeresére nőtt a bértömegük, a Blikk számításai szerint havi 160 millió forintot tesz ki. Pedig 2010-ben a rangkórság letörését ígérte Orbán Viktor. Kormányában kevesebb lett a miniszter, de az államtitkárok és helyettes államtitkárok száma rögtön megugrott.

Kérdeztük a Miniszterelnökséget, hogy mi indokolja az állami vezetők számának folyamatos emelkedését de lapzártánkig nem reagáltak.

A politológus szerint nehéz a feladatok gyarapodásával indokolni az állami vezetők túlburjánzását. – Nem látni, hogy milyen pluszfunkciót látnak el az új fejesek, inkább káderelhelyezésekről lehet beszélni – mondta a Blikknek Győri Gábor, a Policy Solutions vezető elemzője, aki szerint a kormánypártok a fontos embereket jutalmazzák pozíciókkal. – Orbánék a miniszterek számát tartják alacsonyan, de a kevésbé szem előtt levő államtitkári és helyettesi szinten megállíthatatlannak tűnik a növekedés – tette hozzá.

Ezek járnak a vezetőknek

Számtalan juttatás teszi könnyebbé az állami vezetők életét. Jár nekik hivatali autó, többnyire Skoda Superb, amit magáncélra is használhatnak. Kiemelt egészségügyi ellátást vehetnek igénybe, a vidéki minisztereknek és államtitkárok pedig hivatali lakást is igényelhetnek.

Forrás: Blikk