A héten robbant a hír, hogy kórházi osztályt kellett bezárni amiatt, mert az ápolók a kimerítő ápolói munka helyett a közeli bútoráruháznál kezdtek dolgozni. Utánajártunk, mennyivel kereshetnek többet az egykori ápolók a karrierváltással. Lehet, hogy nemcsak a pénz miatt mentek máshova dolgozni? – írja a Pénzcentrum.

Kedden robbant a hír, hogy mostanra annyira elmaradtak az ápolói bérek, hogy egész kórházi osztály mond fel azért, hogy inkább a versenyszférában helyezkedjen el. Ugyan a versenyszféra béreit nehéz összehasonlítani a közszféra számaival, azonban a dolgozók értelem szerűen a magasabb béreket nyújtó állásokat keresik.

Tényleg több bért kapnak az Ikeában?

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) legfrissebb adatai szerint az ápolók, szakápolók alapbére 139 ezer forint. Erre természetesen rájönnek még a pótlékok, kiegészítések, illetve sokan másodállást is vállalnak a megélhetésért, így az itt dolgozók teljes keresete bruttó 197 ezer forint.

Az Ikeánál az átlagos bruttó alapbér 202 ezer forint a nem vezető beosztású áruházi dolgozók körében.

A ténylegesen szerződött óraszámokat figyelembe véve az áruházi, nem vezető beosztású munkavállaló átlagos szerződött óraszáma napi 7 óra, alapbére pedig bruttó 178 ezer forint - áll az áruház Pénzcentrumnak küldött tájékoztatójában.

Erre persze számos kiegészítő juttatás jön rá:

  • Szombati és vasárnapi bérpótlék,
  • Rendszeres éves bónusz,
  • Étkezési hozzájárulás,
  • Bérlettámogatás, illetve
  • Nyugdíjprogram.

Azt ugyan nem árulták el, hogy a kiegészítő juttatásokkal mekkora a dolgozók átlagkeresete, azonban érezhetően magasabb, mint az ápolói átlagkereset. Lényeges kiegészítés egyébként, hogy míg ápolóként éjszakai ügyeletet is vállalnia kell a dolgozóknak, addig a bútoráruháznál ilyenre nincs szükség.

 Forrás: Pénzcentrum