Hiába ígért 3,5 százalékos béremelést a tanároknak pedagógusnapi köszöntőjében Balog Zoltán erőforrásminiszter, egy jogszabálymódosítás miatt lesznek olyan pedagógusok, akiknek egy forinttal sem emelkedik majd a bérük szeptembertől – írja az eduline.hu.

Sok pedagógust érhet kellemetlen meglepetés szeptembertől, nem mindenkinek emelkedik ugyanis a bére - hiába jelentette ki többször Palkovics László oktatási államtitkár és Balog Zoltán erőforrásminiszter, hogy szeptembertől újabb emelésre számíthatnak a tanárok, tanítók. Szeptember 1-jén ugyanis egy olyan jogszabálymódosítás lép életbe, amely lehetővé teszi, hogy az intézményvezetők a tervezett béremelést teljesítményalapon „oszthassák el” a pedagógusok között. Így elképzelhető, hogy valakinek a vártnál nagyobb mértékben emelkedik a bére a következő tanév elejétől, lehetnek azonban olyanok is, akik egy forinttal sem kapnak majd több pénzt, mint eddig.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke

Azzal Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke is egyetért, hogy anyagilag is jutalmazzák a jobban teljesítő pedagógusokat, azonban mint az eduline-nak küldött válaszában írta,

a 2017-es „utolsó részlet” differenciálása etikátlan. A béremelést a pedagógus társadalom egésze „harcolta” ki, így egyformán jár mindenkinek.

Az életpályamodellt még 2013-ban, Hoffmann Rózsa államtitkársága idején vezették be. Az életpályamodell startjával egy meghatározott összegű, egyszeri béremelés járt volna. 2012 augusztus elsején rendelkezett erről egy módosítás, 30 nappal később azonban egy újabb módosítás jelent meg, amely  már arról szólt, hogy 2013 szeptemberében ennek az összegnek csupán a 60 százalékát kapják meg a pedagógusok, a fennmaradó 40 százalékot több részletben csapják hozzá a bérükhöz. Ez évente átlagosan 7-10 ezer forint pluszt jelentett.

Ennek az utolsó részletét kapják meg idén szeptemberben a tanárok - már akinek bizalmat szavaz az intézményvezető. Így tehát elképzelhető, hogy a 2012 végén beígért béremelést egyes pedagógusok nem kapják meg teljes egészében. Mendrey szerint a differenciálás ráadásul a tantestületek megosztását is eredményezheti, ami a tanítás minőségének rovására megy majd - alighanem mindenki el tudja képzelni, milyen lesz a hangulat a tantestületekben, ha az igazgató dönt arról, kinek emelkedhet a bére, és kinek nem. A PDSZ azt tervezi, hogy levelet küldenek a tankerületek vezetőinek, illetve az intézményvezetőknek, és arra kérik őket, hogy ne differenciáljanak idén ősszel.

Jövőre kifut a béremelés

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerdai sajtótájékoztatóján kiemelte: jövőre kifut az évek óta tartó béremelés, így akkor a garantált bérminimum is magasabb lesz, mint egy pályakezdő, főiskolát végzett tanár bértábla szerinti besorolása - hiába jelentette be a kormány, hogy a jövő évi költségvetésben jelentős pluszforrások állnak rendelkezésre, amit leginkább a béremelésre költenek majd.

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke

Vetítési alap: több tízezer forintot veszítenek a pedagógusok

A vetítési alap miatt egyébként is több tízezer forinttól esnek el a pedagógusok - hívta fel a figyelmet Facebook-oldalán a Pedagógusok Szakszervezete. 2015-ig a pedagógusok bértáblájának alapja a minimálbér volt, vagyis ha a minimálbér emelkedett (és az elmúlt években folyamatosan emelkedett), a tanárok és tanítók is pár ezer forinttal magasabb fizetésre számíthattak. 2015-ben a bértáblát a kormány azonban elszakította a minimálbértől, és egy ún. vetítési alaphoz kötötte. Ennek összege évek óta 101 500 forint, míg a minimálbér az idén mrá 127 ezer forint.

Az eduline korábban nem kapott választ arra a kérdésére a tárcától, hogy 2018-ban emelik-e a vetítési alapot, ebből pedig arra következtetünk, hogy az összeg jövőre is változatlan lesz, holott - mondta Galló Istvánné szerdai sajtótájékoztatóján - legalább 30 százalékkal emelni kellene. Ha továbbra is változatlan marad a vetítési alap, az azt jelenti majd, hogy 2018 szeptemberétől egyetlen fillérrel sem fog emelkedni a pedagógusok bére, miközben annak számítási alapja a minimálbértől is egyre távolabb kerül.

A köznevelési intézmény vezetője a pedagógus munkavégzése színvonalát, nyújtott munkateljesítményét kompetencia és teljesítményalapú értékelési rendszer alapján értékeli, és ennek figyelembevételével a munkáltató - tankerületi központ által fenntartott köznevelési intézmény esetében a köznevelési intézmény vezetője, szakképzési centrum esetében a tagintézmény-vezető javaslatára és egyetértésével - a tanévre vonatkozóan a pedagógus besorolása szerinti illetménytől eltérően is meghatározhatja az illetményét azzal, hogy a pedagógus illetménye nem lehet kevesebb, mint a központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott vetítési alap
a) középfokú végzettség esetén 119,6 százaléka,
b) alapfokozat esetén 174,5 százaléka,
c) mesterfokozat esetén 193,2 százaléka
alapulvételével megállapított illetményalappal számolt illetmény.

Az illetményalap a központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott vetítési alap
a) középfokú végzettség esetén százhúsz százaléka,
b) alapfokozat esetén száznyolcvan százaléka,
c) mesterfokozat esetén kétszáz százaléka.

Forrás: eduline.hu