A népesedési célok hatékony eléréséhez jelentősen nagyobb nyugdíjra lenne szükség azok körében, akik aktív éveikben sok gyermeket neveltek fel – vélekedik Demény Pál demográfus. Az Egyesült Államokban élő professzor a csalad.hu-nak azt mondta: forradalmi lépésnek tartaná, ha alkotmányos garanciát igénylő javaslata Magyarországon megvalósulna.

Két évvel ezelőtt járt utoljára előadóként Magyarországon, a Budapesti Demográfiai Fórumon. Akkor úgy fogalmazott, hogy az Európai Uniónak, ennek a „nagy falunak” a családjai – vagyis az egyes országok – között kevesen vannak azok a szerencsések, amelyek nem szenvednek demográfiai problémáktól. Meglátása szerint azóta milyen változások történtek?

A születési arányszámok, vagyis a termékenységi színvonal tekintetében nincs nagy változás. Ahogy a Családok Budapesti Világtalálkozójának előadói is jelezték, lehet ugyan találni ígéretes trendet például Magyarországon is, de ezt erősíteni nagyon nehéz, hiszen a változás egyelőre kicsi.

Az Európában égető probléma – vagyis a gyermektelenség – az Egyesült Államokban nem is létezik? Vagy csak mi itt Európában gondoljuk, hogy az óceánon túl minden rendben van e tekintetben, hiszen keveset hallunk ilyen gondokról?

Amerika is egy nagy falu, és nagyok az egyes lakói közti különbségek. Például az észak-keleti csücsökben, különösen a nagyvárosokban a lakosság többé-kevésbé úgy viselkedik, mint a tipikus európai államokban, vagyis a termékenység jócskán a reprodukciós szint alatt van. Másutt ez éppenséggel az ellenkező irányba tér el. Nehéz tehát az Egyesült Államok demográfiai folyamatait általánosítani, de az biztos, hogy a spanyol anyanyelvű lakosság termékenysége jóval magasabb az úgynevezett európai hátterű lakosságéhoz képest.

Amikor a magyar politikai döntéshozók erre a problémára keresik a megoldást, és például Öntől kérnek tanácsot, mit tud javasolni?

Van egy egész sor hasznos támogatás Magyarországon, amit a családoknak juttatnak. Orbán Viktor miniszterelnök is felidézte a népesedési programokra fordított 4,6 százalékos GDP-arányos költést. Nyilvánvalóan feltételezhető, hogy amennyiben ez kevesebb volna, az ártana a születési statisztikáknak. Ugyanígy feltételezhető, hogy amennyiben ez lényegesen több volna, annak is lenne eredménye. De ezek nem afféle matematikai vagy fizikai törvényeknek engedelmeskedő számítások. Tény, hogy Magyarországon célkitűzés, hogy 2030-ra elérjék a 2,1-es termékenységi arányszámot. Ez bizony egy nagyon bátor elképzelés.

Netán Ön kételkedik ebben?

Nem kételkedem, sőt, akár még magasabb is lehet ez a ráta. De hogy milyen mechanizmusok idézik majd elő ezt a javulást, azt bizony nehéz előre megmondani. Annyi biztos, hogy a pozitív kormányzati intézkedések növelése eredményre vezet, pláne ha nemcsak hagyományos eszközökkel operál. Ki kell találni olyan módszereket, amelyeket még sehol nem alkalmaztak. Ennek szép példája volna, ha összekötnék a nyugdíjak színvonalát a családokban felnevelt gyermekek számával. Elvégre mindenkinek attól függ a nyugdíja, hogy van-e utánpótlás a dolgozó népesség körében.

Azt mondja tehát, hogy azok az emberek, akik életük során sok gyereket felnevelnek, idős korukban jóval magasabb összegű nyugdíjra számíthatnának?

Pontosan így gondolom. Méghozzá esetükben lényegesen magasabb nyugdíjra gondolok. Azonban egy ilyen kormányzati döntés nyilvánvalóan alkotmányos garanciát kívánna, bizonyítandó, hogy nem egy egyszeri intézkedésről van szó, amit esetleg egyik napról a másikra megváltoztathatnának. Azt hiszem, egy ilyen nyugdíjrendszer tartós lehetne, mert az emberek megértenék az egész etikai és gazdasági logikáját, tudniillik azt, hogy azok, akik utánpótlást nevelnek a munkaerőpiacra, nemcsak áldozatot hoznak, hanem hasznot is hajtanak az egész nemzetnek, hiszen általuk lesznek, akik támogatják az időskorúakat.

Mindezeket az ötleteket budapesti látogatásán megosztotta Orbán Viktor miniszterelnökkel is?

Igen, beszéltem neki ezekről a gondolatokról, amelyeket jómagam már harminc esztendeje proponálok, és örömmel mondhatom, hogy meglátásom szerint tesznek is majd egy lépést ebbe az irányba. Annyi biztos, hogy a népesedési célok hatékony eléréséhez jelentősen nagyobb nyugdíjra lenne szükség ebben a konstrukcióban. De hát ugyebár minden utazás egy lépéssel kezdődik. És ez bizony forradalmi lépés lenne.

Forrás: csalad.hu