Csütörtökön Orbán Viktor a Családok világtalálkozója című rendezvényen számos újabb kedvezményt ígért. Noha több esetben nem lehet az ígéret pontos mértékét látni, az mfor.hu megpróbálta megbecsülni ezek hatását a költségvetésre.

 A szocialisták a 13. havi nyugdíj újbóli bevezetésével kezdték meg hosszú választási kampányukat, amely 240 milliárd forinttal terhelné meg a jövő évi költségvetést. Ezzel szemben Orbán Viktor politikai kommunikációjában továbbra is a családok állnak a fókuszban.

A kormányfő Családok világtalálkozója című rendezvényen azt hangsúlyozta: 2018 a családok éve lesz, ismertette a kormány előző napi ülésén elfogadott, a gyermekvállalást ösztönző akciótervet, mely szerint:

  • elengedi a kétgyermekes fiatal nők Diákhitel-tartozásának 50 százalékát
  • három vagy több gyermek esetén a teljes Diákhitel-tartozást elengedik
  • a diplomás gyed időtartamát kitolják egy évvel, így az a gyermek kétéves koráig meghosszabbodik az egyetemisták esetében is
  • tovább emelik a családi adókedvezmény mértékét a kétgyermekes családoknál
  • a háromgyermekes jelzáloghiteleseknek 1 millió forintos mentőövet dobnak

A miniszterelnök által tett ígéretek egy részét persze nehéz számszerűsíteni, hiszen például a kétgyermekesek családi adókedvezményéről nincsenek konkrét információk. Érdemes ugyanakkor megpróbálni forintosítani az ígéreteket és összevetni, hogy a Fidesz lépései mekkora lyukat ütnének a büdzsén.

1; Diákhitel tartozások elengedése

Nincsenek publikus adatok a hiteladósok családi állapotáról, illetve gyermekeik számáról, az egyre jobban kitolódó gyermekvállalás alapján ugyanakkor valószínűsíteni lehet, hogy a kettő, illetve a sokgyermekes nők a kisebbségét képviselik a 380 ezer hiteladósnak. A 2001-ben indult diákhitel konstrukciók keretében a 2016 végén fennálló hiteltartozás 272 milliárd forint volt. (Ezt Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára közölte Demeter Márta független országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére).

A teljes népesség esetén a 20-30 közöttieknél a házastársi és élettársi kapcsolatba élők aránya alacsonyabb, ez később a 30-49 év közöttiek esetében megugrik, és eléri a kétharmados arányt. A társas kapcsolatba élők bő ötöde kétgyermekes, míg a három vagy többgyermekesek aránya 10 százalék alatt van. Ezek alapján úgy becsüljük, hogy a kétgyermekeseknek adandó  50 százalékos és a 3 vagy több gyermekeseknek biztosítandó teljes diákhitel engedmény 10-12 milliárd forintos költséggel járhat.

2; Diplomás gyed időtartamának kitolása

A fellelhető adatok alapján – költségvetési szempontból – elhanyagolható összeget jelent az egyetemisták esetében kitolt diplomás gyed időtartama, amely maximum 1-2 milliárdos tételt jelenthet.

3; Nagycsaládosoknak jelzáloghitel kedvezmény

Ezeknél nagyobb tételt jelenthet a nagycsaládosok esetén biztosítandó jelzáloghitel kedvezmény. A három vagy többgyermekes családok száma 175 ezer volt a legutóbbi népszámlálás szerint. Ha azt feltételezzük, hogy körükben az átlagosnál jóval magasabb a jelzáloghitellel rendelkezők aránya, és minden második családnak „adunk” jelzáloghitelt, akkor ez hozzávetőleg 85 milliárdos kiadást jelentene a költségvetés számára, amit persze csökkenthet, ha az elengedés egy részét lenyomnák a bankok torkán.

A jelzáloghiteleseknek adandó kedvezmény egyébként logikus lenne, ha figyelembe vesszük, hogy a Fidesz innovációjaként korábban siker sztorinak tűnő árfolyamgát rendszere most kezd kifutni. Matolcsy György jegybankelnök a napokban Tóth Bertalannak, az MSZP frakcióvezetőjének kérdésére adott tájékoztatást a volt árfolyamgátasok terheinek növekedésével kapcsolatban. Eszerint az adósok megközelítőleg 40 százaléka (mintegy 70 ezer adós) esetében a gyűjtőszámlának pozitív az egyenlege. A felhalmozott tartozások összege átlagosan 270 ezer forintra tehető. Náluk a törlesztőrészlet emelkedése átlagosan havi 6-8 ezer forint. A Bankmonitor számítása szerint egyébként azok a családok, amelyeknek még 10 évig kell törleszteni a hitelüket, és a tőketartozásuk 5 millió forint 11 ezer forint pluszt jelente havonta a miniszterelnök által bejelentett terv. A nagycsaládosok számára tehát a választások előtt megédesítenék ezt a keserű pirulát.

4; Kétgyermekesek családi adókedvezményének bővítése

Ahogy fent jeleztük, azt nem tudni, hogy a kétgyermekesek esetében növelni szándékozott családi adókedvezmény mértéke mennyi lehet, de a 2018-as költségvetés már számol ezzel. Varga Mihály a hónap elején azt hangsúlyozta, hogy a családi adókedvezmény havi összege 2018-ban a kétgyermekesek esetében 35 ezer forint lesz. Így, ha ennél nagyobb adókedvezmény nem lesz, akkor itt pótlólagos költségvetési forrással nem kell számolni, hiszen a kvázi adócsökkentés miatti összeg már szerepel a büdzsében.

 Ha összevetjük a Botka László ígéretét Orbán Viktor csütörtöki bejelentésének várható költségeivel, akkor azt láthatjuk, hogy a szocialisták 240 milliárdos mézesmadzagjával szemben - a becslésünk szerint - 100 milliárdos tétel áll szemben. Ezen persze vérmérséklet szerint bárki pufoghat, hiszen a számok alapján lehet a felelőtlen szocialistákról és szűkmarkú kormányról is beszélni.

Forrás: mfor.hu