Stabilnak mondhatók a régió adórendszerei, a strukturális átalakítások korszaka már lezárult – jelentette ki H. Nagy Dániel, a Mazars szakértője a cég 2017-es Közép-kelet-európai Adóbrosúrájának bemutatásakor. Elmondta, hogy a régiós országok a forgalmi- illetve a fogyasztási adókra építik adórendszerüket. Innovatív módszerekkel már minden országban megpróbálják elvenni a levegőt az adócsalók elől – Magyarországon például bevezették az online pénztárgépeket – írja a Világgazdaság.

Magyarországon az áfa felé tolódott el a rendszer a társasági adóval szemben: nálunk a legmagasabb az áfa (27 százalék), és a legalacsonyabb a társasági adó (9 százalék). Ugyanakkor Magyarországon van helyi iparűzési adó (2 százalék az árbevétel után), ami adott esetben több is lehet, mint a társasági adó.

 Magyarországon a legmagasabb az adóék

Egyre drágább a foglalkoztatás, amire az emelkedő átlagbérek is ráerősítenek, 100 forint nettó kifizetés a munkáltatónak 184 forintjába kerül – emelte ki H. Nagy Dániel. Szerinte hiába magasabb a tb-járulék több régiós országban, az egyéni járulékok máshol alacsonyabbak, ezért továbbra is Magyarországon a legmagasabb az adóék mértéke.

Más a helyzet, ha a munkavállalónak például 3 gyermeke is van – ebben a rangsorban már csak a csehek előzik meg a magyarokat. Csehországban a családtámogatási rendszernek köszönhetően adott esetben akár negatív adó is összejöhet a munkavállalóknak.

Egyre inkább bebetonozódik, hogy a V4-es országok közül Magyarország a negyedik az átlagkereseteket nézve – hangsúlyozta Szmicsek Sándor, a Mazars partnere. A szakértő szerint érdemes ehhez hozzávenni a feketegazdaságot is – Romániában például nem biztos, hogy annyi az átlagkereset, amennyi a hivatalos adatok szerint.

Forrás: Világgazdaság