Emelkedtek a bérek Magyarországon, mely elsősorban a korábban megkezdett bérintézkedéseknek köszönhető – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az M1 Híradónak adott interjújában.

Az elmúlt két évben már megfigyelhető volt egy folyamatos bérnövekedés – mondta a nemzetgazdasági miniszter. Hozzátette: ez a tendencia nem csak az állami közszektorban volt megfigyelhető, hanem a magánszektorban is.

A javuló tendencia részben a fogyatkozó munkaerőnek köszönhető, mely miatt jobban meg kell fizetni a jól képzett munkaerőt, másrészt pedig a további fejlesztésekhez, beruházásokhoz, és a munkaerő-szükséglet kielégítéséhez is a bérek növekedésére van szükség – ismertette a  miniszter.

Az idei évben az első negyedév ugyan ezt a növekvő tendenciát folytatja, kiegészítve azzal, hogy múlt év novemberében a munkaadói és munkavállalói partnerekkel létrehozott hat éves bérmegállapodás is jelentősen növeli a béreknek a szintjét. Kiegészítette: mindez azt jelenti, hogy a minimálbérben és a garantált bér esetében is egy jelentős emelés következett be.

Az emelkedés minden szektornál érzékelhető volt a miniszter adatai alapján, ám külön kiemelte a turizmus, a mezőgazdaság, a pénzügyi szektor és az állami szektor fizetéseinek emelkedését.

A korábban megkezdett bérintézkedések jelentősen hatnak az állami szektorban, külön kiemelve a pedagógusok, rendőrök és katonák fizetését. Továbbá elmondta: az adóhivatal és egészségügyi dolgozók fizetését is sikerült egy életpálya modellbe elhelyezni és a keresetnövekedéseket elindítani.

A miniszter zárógondolatként hozzátette: négy éve folyamatosan nő a kiskereskedelmi forgalom, jövőre a minimálbér 8 százalékkal , a garantált bérminimum összege pedig 12 százalékkal fog nőni.