A Magyar Tudományos Akadémia szerint az országban 430 ezer rászoruló gyermek él, ám a minisztériumi számítás alapján közülük csupán 208 ezren jogosultak az ingyenes nyári étkezésre, a többieknek az egy főre jutó havi jövedelme meghaladja 37 050 forintos korlátot. De a jogosultaknak is kevesebb mint a fele jelentkezik az önkormányzatokon a nyári gyermekétkeztetésre. Minderről a Gyermekétkeztetési Alapítvány (GYEA) pénteki sajtótájékoztatóján volt szó. Elhangzott: legalább 330 ezer gyermek fekszik le éhesen, aki a nyári szünet alatt sem jut megfelelő étkezéshez. A problémák az anya alultápláltsága miatt már a várandósság alatt elkezdődnek. Hazánkban a legmagasabb az EU-n belül a 2500 grammos testtömeg alatt született gyerekek száma – írja a Magyar Nemzet.

Herczog Mária szociológus, a GYEA tanácsadója sokkoló tényekről beszélt az eseményen. Mint mondta, hazánk EU-s összehasonlításban hátulról a harmadik, egyedül Bulgária és Románia van rosszabb helyzetben a gyermekszegénységet tekintve. „4-5 százalékkal magasabb nálunk a gyerekszegénység, mint az EU-s átlag, ami azt jelenti, hogy a gyerekek 30 százaléka rászoruló. Ők lényeges anyagi nélkülözést szenvednek el. Nemcsak az aggasztó, hogy éhesek maradnak, hanem az is, hogy sokan nem úgy fejlődnek, ahogy kellene. Az ásványianyag- és vitaminhiány miatt szellemileg sem tudnak úgy teljesíteni, mint kortársaik. A lustaság, motiválatlanság mögött gyakran élelemhiány húzódik meg, ezért nincs elég energiájuk a gyerekeknek” – fejtette ki a szakember.

Azért, hogy a legrászorulóbbakat segítsék, a GYEA jótékonysági akciót hirdet, melynek célja, hogy a mélyszegénységben élő gyerekeknek nyáron se kelljen nélkülözniük. Kromek Henriett, az alapítvány elnöke kifejtette: a nyári szünidő a legveszélyeztetettebb időszak, ezért a támogatók 500 forintért szimbolikus, idézettel díszített „telitányért” vásárolhatnak. A befolyt összegből fedezni tudnak napi egy, egészséges meleg étkezést egy gyerek számára. Több százezer gyerek nyári étkeztetéséről van szó, ezért az elnök bízik abban, hogy sokan vásárolnak majd telitányért. Az akciót az ország első Michelin-csillagos étterme, a Costes is támogatja.

Lapunk kérdésére, hogy az EU és a GYEA mellett az állam mekkora összeget fordít a nehéz sorsú, hátrányos helyzetű gyerekek étkeztetésére, Kromek Henriett úgy válaszolt: pontos számot nem tud, de tény, hogy sok olyan család van, amely kiesett a támogathatók köréből. „Legalább 100-120 ezer olyan család van, amely eddig kapott támogatást, de már nem jár neki, mivel az egy főre jutó jövedelme több, mint 37 050 forint. Tény, hogy kell határokat szabni, de mikor 500 forinton múlik, hogy valakit támogatnak-e, az elég borzasztó” – mondta az elnök.

Azért, hogy anyagilag valamivel több maradjon a háztartásokban, az alapítvány elindította a Szegények patikája programot. Ennek keretében az ország tíz legszegényebb falvában havonta 100 000 forinttal támogatják a gyógyszerköltségeket.

Élményekkel, utazással is igyekeznek segíteni a rendkívül ingerszegény környezetben élő gyerekeket. Kiderült: május 28-án az ország tíz legszegényebb falvából 150 gyermeket és kísérőiket viszik el az állatkertbe és ebédelni. Élelmiszercsomagot és játékot is kapnak majd a családok. „Tisztában vagyunk vele, hogy ez csak tűzoltás, de fontosnak érezzük, hogy legalább valami élményük legyen ezeknek a gyerekeknek, és kicsit távolabb lássanak, mint a szűk környezetük” – fogalmazott az elnök.

Az eseményen szóba került: keveset beszélnek arról, hogy az állami intézményekben mennyire alacsony az étkezési normatíva, ami jelentősen megnehezíti a minőségi ellátást. Az államnak kötelessége lenne segíteni a rászorulókat – szögezte le Herczog Mária. Szerinte az anyák táplálását is hangsúlyozni kellene, hiszen ha ők éheznek, akkor gyermekeiket sem tudják megfelelően ellátni. Pedig a hároméves kor alatti táplálás meghatározza a későbbi fejlődést. A szakember szerint az is problémás, hogy hiába végzik el a védőnők a kötelező szűréseket, ha nincs szakorvos, ahova probléma esetén tovább tudják küldeni a gyerekeket. Vagy ha van is, olyan messze, hogy a családnak nincs pénze odautazni. Ezekről a problémákról azonban keveset hallani, és a megoldás is várat magára.

Forrás: Magyar Nemzet