Félpályás útlezárások lesznek ma Pécsen és Győrben. A szakszervezetek így tiltakoznak az úgynevezett rabszolgatörvény ellen.

 Pécsett és Győrben biztosan lesz félpályás útlezárás holnap. A szakszervezetek így tiltakoznak az úgynevezett rabszolgatörvény ellen. Ha megkapják az engedélyeket, akkor országszerte több nagyvárosban lesz hasonló akció. Végső esetben pedig sztrájkkal és demonstrációkkal lehetetlenítik el azokat a cégeket, akik mégis alkalmazni akarják az új szabályokat. Az ellenzéki pártok is tiltakoznak. Az MSZP a kormánypárti képviselőket akarja szembesíteni a döntésük súlyával – olvasható az ATV honlapján.

A szakszervezetek a munkakörülmények javítását, ezért a munka törvénykönyve tervezett módosításának azonnali visszavonását követelik - mondta Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) elnöke a törvénymódosítás elleni demonstráción szombaton Budapesten, ahol országos útlezárásokat helyezett kilátásba.

Miközben ma délelőtt-kora délután tízezren vonultak Budapest belvárosában hogy a kormány rabszolagtörvény-tervezete ellen tiltakozzanak, a közmédia 1-es csatornáján erről nemhogy rendkívüli hír nem jelent meg, de a rendes műsorfolyam mellett kisképben élőben közvetítettek a párizsi, Emmanuel Macron ellen vonuló sárga mellényesek rendőrökkel való összecsapásokba torkolló tiltakozásairól – olvasható a Mérce írásában.

A szervezők szerint több mint tízezren tüntettek a munka törvénykönyvének módosítása ellen szombaton Budapesten.

Megnyugodtak a kedélyek a Kossuth téren, miután az úgynevezett rabszolgatörvény miatti tüntetés után dulakodás alakult ki a rendőrök és a tüntetők között – írja a Klubrádió honlapja.

 Közlekedési korlátozásokra kell számítani szombaton 10 és 13 óra között a Jászai Mari térnél és a Szent István körút–Bajcsy-Zsilinszky út–Alkotmány utca útvonalon, mivel szakszervezetek a munka törvénykönyve módosítása ellen tiltakoznak – írja a napi.hu.

Nem hátrálnak meg a munkavállalók, ha kell, a végsőkig elmennek – ezt ígéri a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. Kordás László azt mondta az ATV híradójának, hogy amennyiben nem vonják vissza a rabszolgatörvényként elhíresült javaslatot, akkor a tiltakozás minden formáját be fogják vetni, a félpályás útlezárásoktól kezdve a sztrájkig. A kormány továbbra is támogatja a javaslatot, Hollik István szerint ezzel csak azokat segítik, akik többet akarnak keresni. Szombaton 10 órakor kezdődik a demonstráció a Jászai Mari téren és a tüntetők a Kossuth térre vonulnak majd, hogy így tiltakozzanak a túlórakeret 400 órára emelése ellen.

Mivel nagy a fluktuáció, az új szabályoknak köszönhetően sokkal lazábban számolhatják majd el a dolgozók munkáját – olvasható a Népszavában.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség december 8-ára tüntetést hirdetett, amivel a „rabszolgatörvény” néven híressé vált törvénymódosítás ellen tiltakozzanak. A tüntetést december 3-án hirdették meg, miután hétfőn Szatmáry Kristóf és Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselők benyújtották a törvénymódosító indítványt. Csakhogy a rendőrség két nappal később, december 5-én elrendelte, hogy a Kossuth teret és az azt északi oldalról határoló utcákat, reggel 6:00 és délután 14:30 között lezárják - szúrta ki a zoom.hu.

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ