Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSZSZ) elnöke szerint „99,9 százalék”, hogy „stimmelnek” majd a számok a BKV írásos béremelési javaslatában, és a szakszervezetek lefújják a sztrájkkészültséget.

   A szakszervezeti vezetőt arról kérdezték az M1 aktuális csatornán kedden, hogy Tarlós István főpolgármester vasárnap az Echo Tv-ben azt mondta, nagyon komoly esélyt lát a megegyezésre a BKV-nál a béremelésről, visszautasíthatatlannak tűnő ajánlatott tettek a két meghatározó érdekképviseletnek.

Gulyás Attila közölte: szerdán kapják meg írásban a béremelési ajánlatot. Meg kell nézni, hogy „számszakilag„ stimmel-e, mivel körülbelül 500 millió forintot jelent egy százaléknyi béremelés a BKV-nál, ezért a 10+5 százalék valamivel több mint 7 milliárd forint lenne, ekkora összegnek kell szerepelnie a papíron - fogalmazott.

Hangsúlyozta: hároméves megállapodásban összesen 30+5 százalék emelést kértek, egy évre 10+5 százalékot kaphatnak; „évek óta nem fordult elő„, hogy az elvárások és a végeredmény ilyen közel legyen.

Jelezte, a plusz öt százalék bérfelzárkóztatás, amelynek elosztásából „vita lesz„ a szakszervezetek és a munkáltató között, hogy igazságosan történjen. Arra a kérdésre, hogy milyen munkakörökben keresnek a legkevesebbet, példaként említette, hogy a metrónál dolgozó diszpécserek húsz év munkaviszony után 130-140 ezer forintot kapnak.

A szakszervezet elnöke kitért arra is, hogy ötszáz fős létszámhiány van a cégnél. A forgalom biztonsága emiatt nincs veszélyben - tette hozzá Gulyás Attila, elmondta ugyanakkor, hogy a túlórakeretek nyárra kimerülnek, ezért elképzelhető, hogy korlátozásokat kell majd bevezetni.

A VTDSZSZ és a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (BKSZSZ) március 31-én jelentette be, hogy április 18-ától háromnapos, 24-étől pedig ötnapos sztrájkot tart, mert a kollektív munkaügyi vitában nem tudtak megállapodni a bérek hosszú távú rendezéséről. A BKV akkor úgy foglalt állást, hogy szeretnék megoldani a bérfeszültségeket.