Januárig visszamenőleg 10+5%-os béremelési ajánlatot kaptak a BKV szakszervezetei szóban a főpolgármestertől. A szakszervezetek felfüggesztik a sztrájkot, amíg az ajánlatot a tárgyalásokon részletesen megismerik, tudta meg az Index az egyik szakszervezeti vezetőtől.

Jövőre megkapják a kért béremelést a BKV dolgozói - ezt az ajánlatot tette Tarlós István főpolgármester a két legnagyobb BKV-s szakszervezet vezetőinek, akik átgondolják, hogy lefújják-e a húsvét utánra mehirdetett sztrájkot. Legalábbis ez hangzott el a főpolgármester pénteki tájékoztatóján.

Megkerestük Gulyás Attilát, az egyik legnagyobb BKV-s szakszervezet, a VTDSZSZ vezetőjét, aki közölte, hogy szóban valóban kaptak egy 10+5%-os béremelési javaslatot idénre, januárig visszamenőleg. Az ajánlatot szeretnék részletesen megismerni, de egyelőre felfüggesztik a sztrájkot.

A szakszervezetek ugyan három évre elosztva 30%-os béremelést követeltek, de Tarlós szerint az ajánlat első évre nagyobb mértékű annál, amit az állami cégek dolgozói kaptak.

A béremelés pontos mértékét Tarlós nem árulta el, mert bár ismeri a számot, de úgy gondolja, hogy ezt a BKV vezérigazgatójának kell majd bejelenteni. Bár a BKV vezérigazgatója is jelen volt a sajtótájékoztatón, ő sem akart többet mondani erről.

Azt sem tudhatjuk meg egyelőre, hogy a béremeléshez mekkora fedezet szükséges. A tájékoztatón ugyan elhangzott egy hatmilliárdos összeg, de ezt Tarlós nem erősítette meg. A főpolgármester csak annyit közölt, hogy a BKV és főváros forrásait többszörösen átcsoportosítva izzadják ki a szükséges összeget idén. A következő években viszont újra le kell játszani ezt a vitát.

Forrás: Index