„Szerintem elmarad a BKV-sztrájk és lesz megállapodás” – mondta a Vasárnapi Híreknek Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) elnöke. Ha netán mégis lenne munkabeszüntetés, akkor abban az EKSZ is részt venne.

Az utasok leginkább a metróforgalomban éreznék a sztrájk hatását, de ez az elégséges szolgáltatásoktól is függ. Húsvét utánra három-, majd ötnapos sztrájkot hirdetett a dolgozók 80 százalékát képviselő Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (BKSZSZ), a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ) és ezek tucatnyi tagszervezete. A hivatalos sztrájkbejelentést átadták pénteken a BKV vezetésének. Február óta nem kaptak érdemi választ azon követelésükre, hogy az idei és a következő két évre összesen 30 százalékos bérfejlesztésre van szükség.

Nemes Gábor azt vélelmezi: a sztrájk bejelentése csak „színjáték”, a háttérben egyeztet Gulyás Attila VTDSZSZ-elnök és Tarlós István. „Gulyásék máskor is cserbenhagytak már minket, nem állnak ki a dolgozóik mellett” – így Nemes, aki szerint lesz kormányzati beavatkozás: kapni fog a BKV és a főváros is egy kevés pénzt, de ez nem fogja megállítani a roppant kevés fizetés miatt külföldre készülő kollégákat. Nemesék a minap Bécsben tárgyaltak osztrák érdek-képviseleti kollégáikkal, hogy segítsék a magyar buszvezetők kinti munkába állását.

Forrás: Vasárnapi Hírek