Demonstrációt tart a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium épületénél az MVM-csoportnál működő szakszervezet, mivel szerintük az állami vállalatnál is 30 százalékos béremelésre lett volna szükség a következő három évben, azonban a Magyar Idők úgy értesült: az MVM-nél nincsenek olyan problémák, mint a többi állami vállalatnál. A fizetések pedig így is 17 százalékkal emelkednek.

Jelentős – a többi állami vállalathoz hasonlóan 3 év alatt 30 százalékos – béremelést kér az MVM-csoport dolgozóinak is a csoporton belül működő MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség. Gál Rezső, az érdekképviselet vezetője ezért péntekre demonstrációt szervezett a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium budapesti épületéhez, mivel állítása szerint többször is kérték a tárcát a magasabb béremelés megadására, de választ nem kaptak.

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke kérdésünkre elmondta: tagszervezetüknek az MVM 17 százalékos bérfelzárkóztatást ajánlott a következő három évre: idén 7, jövőre 5, majd újabb 5 százalékos emelésre bontva. Az MVM-csoport ráadásul önerőből meg tudja valósítani ezt az emelést, ezért nem fordult az államhoz kiegészítésért. A szakszervezeti vezető úgy tudja, az MVM nem terjesztett elő igényt arra vonatkozóan, hogy a költségvetésből többletforrást csoportosítsanak át a vállalatcsoportnál a béremelések megvalósítására. Mészáros Melinda hozzátette: mindenesetre érdekes, hogy miért nem kapnak a többi állami vállalathoz hasonlóan 30 százalékos emelést az MVM-dolgozók a következő években, miközben mind a paksi atomerőmű, mind az energetikai szektor stratégiai területnek számít.

– Nem sújtja munkaerőhiány a villamosenergetikai ágazatot, ráadásul például a légiforgalmi irányítókhoz hasonlóan ezt a szektort sem az alacsony bérek jellemzik, mindenki a bérminimumnál magasabb összeget visz haza – mondta kérdésünkre Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke. Felidézte: a szakszervezetek – beleértve a Ligát is – eredményesen tárgyaltak a kormánnyal, ennek eredményeként született az állami vállalatok nagy részénél a 30 százalékos, 3 éves bérfelzárkóztatás. Azonban a tárgyalások már véget értek, sőt a kormányrendelet is megjelent a szükséges forrás­átcsoportosításról, így a munkavállalók áprilisban már az emelt bérüket kapják visszamenőlegesen. Palkovics hozzátette: a bérfejlesztés egyik legfontosabb célja, hogy megakadályozza a munkaerőhiányt, valamint az elvándorlást az állami cégektől – nemcsak külföldre, hanem a hazai versenyszférába is.

Forrás: Magyar Idők