Tüntetés lesz a budapesti orosz nagykövetség előtt április 5-én. Az ISD Dunaferr vasas szakszervezete által kezdeményezett demonstráció célja, hogy felhívja a figyelmet: az orosz többségi tulajdonban lévő vasmű menedzsmentje az 1,7 százalékos bérfejlesztésen túlmenően nem hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni és további bérmegállapodásról egyeztetni. Az ISD Dunaferrnél sztrájkbizottság is alakult, és április 11-én kétórás figyelmeztető munkabeszüntetés lesz a vasműben – írja a Válasz.

Az ISD Dunaferr vasas szakszervezete tüntetést szervez április 5-re a budapesti orosz nagykövetség elé. A munkavállalók azért vonulnak a külképviselet elé, mert a ciprusi Nicosiában bejegyzett Steelhold Limited, valójában az ukrán ISD csoportnak korábban hitelező orosz állami Vnyesekonombank érdekeltségébe tartozó dunaújvárosi vasmű menedzsmentje január óta húzza-halasztja, hogy ismét tárgyalásokat kezdjen a további bérfejlesztésről. Előzetesen a munkaadó által ajánlott 1,7 százalékos béremelést az érdekképviselet elfogadta, de mint Mucsi Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke kifejtette: az érdekképviselet az év elején azért kezdeményezett bértárgyalást, mert a makrogazdasági adatokban olyan jelentős pozitív változások következtek be, amelyek miatt lehetőség nyílt, hogy a munkaadók szociális hozzájárulását öt százalékkal csökkentették. Az ISD Dunaferrnél ez konkrétan azt jelenti, hogy a cégnél egy milliárd forint marad.

Kormányzati szándék szerint a vállalkozások terheit azért csökkentették, hogy abból a munkaadók bérfejlesztést hajtsanak végre. A szakszervezet ezért akart szót érteni a vasmű menedzsmentjével, ami láthatóan eddig nem sikerült. A vállalat vezetése ugyanis még a béremelés gondolatától is elzárkózik. A vasasok – március 17-i levelük szerint – minden munkavállalónak havi 15 ezer forintos pluszjuttatást akarnak kiharcolni. A cégvezetés viszont az egymilliárd forintot alapanyag vásárlásra kívánja fordítani.

Jelenleg jogi vita folyik a vállalat vezetése és a szakszervezet között. A menedzsment szerint az 1,7 százalékos bérfejlesztésről való megállapodás után még egyszer már nem köteles tárgyalóasztalhoz ülni a szakszervezettel, míg az érdekképviselet jogértelmezése szerint a vállalat vezetése nem térhet ki az egyeztetés elől. A munkavállalók türelme közben elfogyott, mert sztrájkbizottság alakult a nehézipari kombinátban, április 11-én pedig kétórás munkabeszüntetés lesz.

A Dunaferr évek óta lejtmenetben van. A 2015-ös összevont konszolidált mérlegben – csak most vált elérhetővé – az eredmény rovatban 33,8 milliárdos mínusz szerepel. A vállalat kötelezettségei több százmilliárd forintra rúgnak. 

Forrás: Válasz