Százszámra helyezik letétbe a felmondásukat a BKV-sok - közölte az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ).

Mint azt megírtuk, megállapodás nélkül záródtak a bértárgyalások a BKV képviselői és a szakszervezetek között tegnap. Most már viszont robbanással fenyeget a bérbomba: több százan kitöltötték és aláírták a felmondási nyomtatványt, amely az EKSZ páncélszekrényébe fog kerülni, s a járművezetők és karbantartók egy hónap múlva élesíthetik be – jelentette be Nemes Gábor, az EKSZ elnöke.

Nemes szerint a folyamatosan növekvő munkaerőhiányban az emberek egyre kevésbé félnek attól, hogy munka nélkül maradnak, s egyre bátrabban követelik a jogaikat. Mivel a súlyos létszámhiánnyal küzdő állami cégeknél jelentősen emelik a béreket – a MÁV-nál és a Volánnál is –, ezek a társaságok felszippanthatják a BKV-tól menekülőket. Ez egy reális forgatókönyv, amely a cégnek nagyobb kockázatot jelenthet, mint a járművezetőknek – véli az elnök. Nemes leszögezi: a felmondólevelek letétbehelyezése folytatódik. Elindult a lavina, amit csak megfelelő béremeléssel lehet megállítani.

Az akció, vagyis a felmondólevelek kitöltése és letétbe helyezése már az első napon – március 10-én – annyira felgyorsult, hogy az ötletgazdákat, az Egységes Közlekedési Szakszervezet vezetőit is meglepte: több gyűjtőponton – végállomások, garázsok, különféle üzemi területek –, több százan leadták már a felmondási szándékot jelző nyomtatványokat. Ezeket néhány napon belül összegzik, s a szakszervezet páncélszekrényébe kerül, arra várva, hogy egy hónap múlva beélesítsék. Hacsak addig nem kapnak érdemi béremelési ajánlatot.

Forrás: Világgazdaság