Sztrájkolhatnak a fogorvosok, ha nem tudnak megegyezni az OEP-pel. Hétszáz szakember tiltakozik, azt szeretnék, ha több támogatást kapnának a fogorvosi praxisok. Átlagosan havi 80 ezer forinttal járulnak hozzá saját zsebből az államilag támogatott ellátások finanszírozásához. A friss diplomások közül egyre kevesebben lépnek be a rendszerbe – olvasható az atv.hu oldalán.

Már több mint 700-an csatlakoztak a fogorvosok akciójához. Ha a tiltakozók létszáma eléri az ezret, és nem tudnak megállapodni a fenntartóval, akkor négyhetes sztrájkot tartanak.

Ezalatt csak sürgősségi ellátást fognak biztosítani, a rendelőket nem nyitják ki. Már próbálták felvenni a kapcsolatot az államtitkársággal, de nem reagáltak a megkeresésre.

A fogorvosok felmérése szerint egy praxisra 760 ezer forint támogatás jut. Ez szerintük nagyon kevés, hiszen a rendelő költségeit nem számolva, csak gyógyszerre, tömőanyagra és eszközökre 840 ezer forintot költenek, vagyis havonta 80 ezer forinttal járulnak hozzá az orvosok a saját zsebükből az ellátáshoz.

A szűkös anyagi lehetőségek miatt egyre többen hagyják ott az állami rendelőket. A legtöbb betöltetlen praxis Nógrád megyében van.

„Nagyon sok vidéki praxisba nem lehet fogorvos kollégát találni. Azt szeretném kihangsúlyozni, hogy ellátatlan körzet, illetve ellátatlan páciens nincsen, mert a megyében minden körzetben helyettesítéssel megoldott az ellátás” – nyilatkozta az ATV Híradónak Kerényi Csaba, megyei fogászati főorvos.

Országosan a 2500-ból már 280 betöltetlen fogorvosi praxis van. És hiába választják sokan a fogorvosi szakmát, a friss diplomások nem jelentenek megoldást a problémára.

Forrás: atv.hu