„Civilek vagyunk, és büszkék vagyunk rá! Jogunkban áll politizálni, felelősségre vonni mindazokat, akik a gyermekeink és az ország jövőjét romba döntik!” - írja a Tanítanék Mozgalom, ami február 1-re „Most mirajtunk a sor!„ címen a Kossuth térre hirdetett tüntetést a civilek mellett – írja a Népszava.

„Követeljük Balog Zoltán lemondását! Követeljük egy önálló oktatási minisztérium felállítását! És követeljük egy új közoktatási törvény alapjainak lefektetését, a Kockás Könyv alapján. Január 31-ig adtunk határidőt követeléseink teljesítésére. Február 1-jén 17:30-kor találkozunk a Kossuth téren” - írták a felhívásban az esemény Facebook-oldalán

A felhívásban azt írják: Akinek fontos a szabadság és az igazság, aki felelősséget érez az ország jövőjéért és a demokráciáért, vegyen részt február 1-jén a Tanítanék Mozgalom által szervezett demonstráción! Szeretnénk, ha tudnátok: ez a Civilek Napja Magyarországon. A mi napunk, amikor megmutathatjuk, hogy kik vagyunk, és mi ellen, de legfőképpen hogy miért küzdünk. Most mirajtunk a sor! Mutassuk meg együtt, hogy milyen országban akarunk élni! 

Minden eddiginél súlyosabb veszély fenyegeti a civil szférát, mely az utolsó, ami még betöltheti a fékek és ellensúlyok szerepét. Márpedig fékek és ellensúlyok nélkül nem létezik demokrácia. Egy ilyen kibillent világban, amikor a kormány mindent megtesz azért, hogy felrúgja a játékszabályokat, és eltörölje az elégedetlen hangokat, a civileknek – nekünk, mindenkinek, aki még hisz az igazságban – felértékelődik a szerepe. Mi vagyunk a kontroll, a gát, ezért félnek tőlünk, ezért akarnak a legaljasabb eszközökkel megsemmisíteni minket. 

Történelmi pillanat ez, mert most nincs értelmezhető ellenzék, ami cselekedne, már elvesztettük a sajtót, a nyilvánosság erejét, és ha még elvesztjük a civil szférát is, ami tevékenyen tudott ellenállni, akkor semmi sem állíthatja meg az ország bukását. Nincs hová hátrálni, most kell megmutatnunk, hogy minket nem lehet olyan egyszerűen eltakarítani. De ehhez az kell, hogy együtt mozduljunk. Mi, a civil szféra. Két eset lehetséges: vagy önként sétálunk együtt a vágóhídra, vagy közösen kezdünk harcba. De ehhez meg kell mutatnunk, hogy erőt képviselünk, és azt is, hogy megvédjük egymást. Össze kell zárnunk, össze kell kapaszkodnunk, egyenként ugyanis le fognak minket vadászni. Az országunk, a jövőnk, a gyermekeink jövője a tét, nem kevesebb! - írták.

Forrás. Népszava