A Tanítanék Mozgalom december 19-én 18 órától gyertyagyújtásos demonstrációt hirdetett a budapesti Kossuth térre az oktatás egyre romló helyzete, valamint a PISA-felmérések eredményével kapcsolatosan – írja közleményében a Diákszolidaritás Akció, amely a Diákszolidaritás a tanárokkal II. Az oktatás szabadságáért eseménnyel csatlakozik a demonstrációhoz. A részvétel mellett arra kérik diáktársaikat és az oktatás ügyét szívükön viselőket, hogy a Tanítanék Mozgalom eseményével egyidejűleg szervezzenek saját iskoláik elé gyertyagyújtást, és a fekete viselet mellett egy kockás szalagot is tűzzenek ki.

„A Diákszolidaritás Akció határozottan visszautasítja a kormány azon deklarációit, amelyekben a diákokat és a tanárokat nevezték meg felelősnek a PISA-felmérés kétségbeejtő eredményéért” – teszik hozzá.

„A magyar oktatás gyásznapja”

„December 19-e a magyar oktatás gyásznapja, mert aznap lesz ötéves az a köznevelési törvény, amellyel a kormány »megteremtette a magyar oktatás kereteit«, és elvette a magyar oktatás szabadságát” – olvasható az esemény Facebook-oldalán. Bár a vidékiek nem lehetnek ott a Tanítanék Mozgalom által szervezett Kossuth téri gyertyagyújtáson, ezen a napon az ország bármely településén bárki bárhol kifejezheti a tiltakozását azzal is, ha valamilyen fekete vagy kockás kabátot, ruhát, inget visel, vagy fekete szalagot tűz a kabátjára, táskájára, az autó antennájára – teszik hozzá.

Forrás: mno.hu