A Vasas Szakszervezeti Szövetség újabb eredménytelen bértárgyalását követően három munkaterületen, hatvan dolgozó tartott kétórás sztrájkot csütörtök hajnalban a kecskeméti Mercedes-gyárban. A termelés a munkabeszüntetést követően helyreállt.

 László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke elmondta: a szövetség sztrájkbizottsága szerdán újabb bértárgyalást folytatott a Mercedes-gyár menedzsmentjével, mivel a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete és a gyár közötti együttműködést érvénytelennek tartják. László Zoltán szerint a törvény egyértelműen kimondja, hogy amennyiben két reprezentatív szakszervezet is képviseli a dolgozók érdekeit, akkor mindkettővel szükséges érvényes megállapodást kötni. A délutáni, másfélórás tárgyalás során azonban nem közeledtek az álláspontok, ezért a helyi bizalmi testület és a sztrájkbizottság úgy döntött, kétórás munkabeszüntetéssel adnak nyomatékot álláspontjuknak.

A Mercedes-gyár közleményben reagálva megerősítette, hogy vezetőségük megegyezett egy többlépcsős, két évre szóló, a korábbiakat meghaladó bérfejlesztésről a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetével. Mint írják, ezt a megállapodást a Vasas szakszervezet nem írta alá, de a kecskeméti Mercedes-Benz gyár vezetősége kész további megbeszéléseket folytatni.

A gyár három munkaterületén a mintegy hatvan dolgozó csütörtökön hajnali fél egykor függesztette fel a munkát. A munkáltató igyekezett ugyan más területekről átirányítani dolgozókat, de minden igyekezet ellenére - a szövetség szerint - a munkabeszüntetés termeléskiesést okozott. A sztrájkoló munkások előbb az udvaron, később pedig az étkezőben tartózkodtak, majd két óra múlva újra munkába álltak.

László Zoltán és a sztrájkbizottság két tagja szeretett volna bemenni a gyár területére, de erre nem kaptak engedélyt. Az alelnök véleménye szerint a szakszervezet tisztségviselőit be kell engedni a munkahelyre abban az esetben, ha ott tagjaik vannak. Különösen igaz ez a sztrájkbizottság tagjaira a munkabeszüntetés idején, hiszen a munkáltatóval együttműködve kerülhetnék el az atrocitásokat, előzhetnék meg az esetleges károkat.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség és a helyi testület továbbra is fenntartja a 15 százalékos alapbéremelésre vonatkozó követelését és egy évre szóló megállapodást kötne. A tárgyalások várhatóan folytatódnak.