Áll a bál a kecskeméti Mercedes gyárban a bértárgyalások miatt. Két szakszervezet is képviseli a dolgozókat a cégnél, azonban míg az egyik, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete (MTSZSZ) már aláírt egy két évre szóló béremelési megállapodást a gyárral, a másik, a Vasas Szakszervezeti Szövetség sztrájkbizottságot alakított, és állítása szerint folyamatosan nő a sztrájkfelhívásához csatlakozók száma – írja a portfolio.hu.

Múlt héten számoltunk be arról, hogy a Vasas Szakszervezeti Szövetség sztrájkbizottságot alakított a kecskeméti Mercedes gyárban.

Elfogadhatatlannak találják a helyi Liga szakszervezet, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete által elfogadott és aláírt kétéves béremelési megállapodást, amelynek értelmében a gyártósori munkavállalók bére

  • 2017-ben 12 százalékkal emelkedik (és a bér 200 ezer forintnál kevesebb nem lehet)
  • 2018-ban további 7 százalékkal emelkedik
  • és "az emelt alapbért tovább növelik a bérpótlékok"

Emellett emelkednek az egyéb juttatások is, mint a jelenléti bónusz (2,5 százalékkal), a célprémium, és cafeteria.

Az MTSZSZ szerint ez átlagosan 20 százalékos jövedelemnövekedést jelent két év alatt. Hozzáteszik: járulékcsökkentés esetén az abból eredő megtakarításról az MTSZSZ további tárgyalásokat folytat majd a munkáltatóval a további béremelés mértékéről.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség nem írta alá ezt a megállapodást, hanem további tárgyalások iránt jelentette be igényét a Mercedes vezetőségénél. Mint írják, nem tudják elfogadni, hogy két évre legyen bebetonozva a bérfejlesztés.

Értelmezésünk szerint a Vasasok egy 15 százalékos érdemi bérfejlesztést szeretnének elérni 2017-ben, „trükközések nélkü”, vagyis alapbéremelésben.

A Mercedes gyár menedzsmentjének célja, hogy valamennyi érdekképviseleti szervezettel egyességre tudjon jutni - vagyis a Vasasokkal tovább folytatódhatnak a tárgyalások.

Forrás: portfolio.hu