Már a Tanítanék mozgalom radikalizálódásának jele, hogy Palkovics László oktatási államtitkár lemondását követelték. Ugyanis mostantól azt szeretné a szervezet, ha politikai felelősséget vállalnának azok, akik tovább mélyítik az oktatás válságát – többek közt erről beszélt a Magyar Nemzetnek adott pénteki interjújában Pilz Olivér, a Tanítanék egyik vezetője. Bár a következő hetekre nem terveznek tüntetéshez hasonló megmozdulásokat, már egészen a tanév végéig felépített stratégiával küzdenek tovább az oktatási rendszer átalakításáért.

– Radikalizálódást ígért a Tanítanék mozgalom őszre, ehhez képest az oktatási államtitkár, Palkovics László vitára hívása, majd lemondásra való felszólítása nem tűnt túl radikális lépésnek.

– A radikális ebben az, hogy eddig azt mondtuk, nem személyi kérdésekről vitázunk. Most már viszont szeretnénk, ha politikai felelősséget vállalnának azok, akik tovább mélyítik az oktatás válságát.

– Látják bármi realitását annak, hogy Palkovics tényleg lemondjon?

– Nyilván tömegbázis kell ahhoz, hogy lemondjon. Úgy tudjuk, több százas nagyságrendben, nevüket vállalva küldték el nekik magánszemélyek azt a levelet, amelyben vitára hívtuk. A továbbiakban azon leszünk, hogy ezek a magánszemélyek mondják ki: Palkovics felelős, hogy a gyerekeiknek elsős korukban még mindig hét tanórája van az iskolában. Vagy a nyugdíj előtt álló pedagóguskolléga is vállalja fel arccal, hogy Palkovics felelős, mert őt az ígéretek ellenére nem minősítették fel a pedagóguséletpálya-modellben. És még sorolhatnám a példákat.

– A radikalizálódásnak a személyi felelősök követelésén túl milyen jelei lesznek?

– Nyilvánvalóan verekedésbe azért nem fog torkollni a tiltakozás. Van egy felépített stratégiánk, amelyről csak annyit szeretnénk mondani, hogy a következőben jön egy rövidfilmkampányunk, egy hatrészes filmsorozat. Ebben azt is szeretnénk megmutatni, hogy hogyan lehetne jobbá tenni az oktatást, hogy ne csak kritikákat fogalmazzunk meg. Emellett a Civil Közoktatási Platform is hamarosan egy vaskos dokumentumot hoz nyilvánosságra, amely hét fejezetben fogja bemutatni az egész oktatási rendszer átalakításának vízióját. A rossz hír az, hogy mire az oktatásban bármilyen változtatásnak eredménye lesz, az nem egy-két hónap vagy év alatt történik. Sikerült oda leásnunk magunkat, hogy nagyon hosszú út áll Magyarország előtt, hogy az oktatási rendszerét kihúzza a csávából. Az oktatási kormányzat viszont még mindig lefelé ás.

– A személyi felelősök követelése egyben azt is jelentik, hogy most már kívánják az Orbán-kormány bukását?

– Egy oktatással kapcsolatos mozgalom célja az oktatással kapcsolatos kell legyen. Nem arra esküdtünk fel, hogy kormányt akarjunk buktatni. Viszont azt is látjuk, hogy egyre kevésbé valószínű, hogy a kormánnyal zöld ágra lehet vergődni. Ha bárki a kormánybuktatást rajtunk akarja számon kérni, azt mondanám, inkább önmagán és a társadalmon tegyen, mert a mi feladatunk az oktatás problémáin keresztül megmutatni, hogy mekkora veszélyben forog az ország jövője. Miután mi tájékoztatjuk az embereket erről, saját maguknak kell döntést hozni és jól meggondolni, hogy hova teszik az X-et szavazáskor.

– Lehet számítani arra, hogy a Tanítanék mozgalom akciókat vagy újabb tüntetéseket szervez?

– A felépített stratégiában nyilván van ilyen is, de ez nem a következő hetek témája.

– Összességében hogyan érzékelik a mozgalom helyzetét? Állnak még Önök mögött annyian, mint februárban?
– Nehéz kimutatni, mikor mennyien támogatnak minket. Tegyük hozzá: még egyéves sincs a mozgalom, nem könnyű folyamatában leírni, hogy adott pillanatban éppen hányan állnak mögöttünk. A Palkovicsot vitára invitáló kampányunk például 300 ezer emberhez jutott el a Facebookon.

– Nem tartanak attól, hogy kifulladt a mozgalom? Pukli István kilépett, a Palkovicsot megszólító október végi kampányuk előtt sem lehetett sokat hallani a Tanítanékról.

– Direkt toltuk el a folytatást, egyrészt a tanévkezdés, másrészt a kormány iszonyatos bevándorlásikampány-dömpingje miatt, ami mellett elég nehéz lett volna megszólalni. Az ellenzéki pártok sem tudtak másról beszélni, a médiából is ez dőlt mindenhonnan. Emellett mondhatjuk, felesleges energia lett volna bármivel próbálkozni.

– Akkor mostantól magasabb fordulatszámra kapcsolnak?

– Igen, most hónapokra előre meg van tervezve a stratégiánk, és látjuk, hogy a tanév végéig mit kellene tennünk.

Forrás: Magyar Nemzet