Országjárásba kezdett Sándor Mária Magyarországért Mozgalma, az ernyőszervezet több szakma civil csoportjait gyűjti egybe. Hálózatot akarnak építeni, amelyben mindenki véleményt mondhat, de a pártokból most nem kérnek. A mozgalom vezetője óvatosan úgy fogalmaz a jövőről, hogy egy mozgalomból még bármi lehet.

 Borsod volt tegnap az első állomása a Magyarországért Mozgalom őszi országjáró körútjának. Sándor Mária az előző hónapok civil összefogására alapozva július elsején, a Kossuth téren tartott 12 órás gigademonstráción jelentette be az új civil ernyőszervezet létrehozását, amelyben az egészségügy mellett az oktatás és a szociális szféra képviselői már ott vannak, de az eddigi érdeklődések alapján biztosra vehető, hogy női szervezetek, a Ligetvédők vagy a kéményseprők érdekvédelmi szervezete is csatlakozik hozzájuk. Jönnek azok, akiket a hatalom méltatlanul kezel, akiknek nem jobb, hanem nehezebb lett az életük az utóbbi években anyagilag és szakmai értelemben egyaránt.

Helyi közösségek létrehozását, életre keltését akarjuk ösztönözni és segíteni, megerősíteni az embereket abban, hogy fogjanak össze, ha tenni akarnak a szakmai vagy lakóhelyi környezetükért – magyarázta céljaikat Sándor Mária a Népszava érdeklődésére. Abban az értelemben politizálunk - és erre biztatunk mindenkit -, hogy kiállunk és véleményt mondunk az országban zajló negatív folyamatokról, de ezt pártoktól függetlenül akarjuk megtenni, vagyis azt próbáljuk elérni, hogy az emberek fülében ne csak szitokszó legyen a politika, hanem visszakapja pozitív értékeit is. A 26 fősre duzzadt csapat először Abaújkérre látogatott, majd Miskolcon tartottak közéleti fórumot. Hasonló forgatókönyvet próbálnak megvalósítani az országjárás többi állomásán is. Egész nyáron járták a városokat, hogy előkészítsék a most induló nyilvános programokat – hangsúlyozta az új civil mozgalom vezéralakja. Abban reménykednek, hogy ha „testközeli” kérdések kerülnek szóba, azok is megmozdulnak, akik korábban belefáradtak a tiltakozó akciókba. Sándor Mária szerint egy ilyen mozgalom folyamatos működése az egyetlen esély arra, hogy a kormány lépéseinek kritikája eljusson az emberekhez, mert az ellenzék elveszítette hitelét. A kérdésre, hogy később lehet-e ennek az ellenzéki űrnek a betöltésére képes politikai szerveződés a Magyarországért Mozgalomból, a „fekete ruhás nővér” azt felelte, bármi kinőhet egy ilyen szerveződésből, de ő biztosan nem akar semmiféle politikai szerepet vállalni. Elégedetlen polgárok: Magyarországért Mozgalom

A Magyarországért Mozgalom az elégedetlen civil szakmai csoportok összefogását kínálja, ami ebben a pillanatban az egyetlen járható út az önálló területek akcióinak kifulladása után. Kérdés, hogy a mozgalom képes lesz-e az erő látszatát kínálni a lakosságnak, amelyben az utóbbi évek tapasztalatai alapján akkor mozdul meg a tettvágy, ha egy őt közvetlenül érintő kérdésben – lásd internetadó – hoz valami durva hátrányt jelentő döntést a kormány. A szakmai sokszínűség némi reményt kínál, hogy ez hosszabb életű mozgalom lehet az utóbbi évek civil szerveződéseinél, amelyek túl korán estek a politika csapdájába. Az is erősíti ezt, hogy mostanra eltűntek a 2010 után szerep nélkül maradt politikusok. A 2014 őszi internetadós tömegmegmozdulást később nem sikerült megismételni, de épp 2015 tavaszán kezdődött a civil mozgalmak sikertörténete, nem kis részben Sándor Mária egészségügyet mozgósító fellépésének hatására. Az idén csatlakozott az oktatás, a Tanítanék mozgalom és a szakszervezetek összefogásával. Az új mozgalmak pártoktól való távolságtartását most is próbálják kívülről felszámolni, a már megkezdett választási kampányban pedig vélhetően minden ellenzéki párt készül majd rátelepedni a Magyarországért Mozgalom bázisára. Az utóbbi évtizedekben nincs sikeres magyar minta a csapdák elkerülésére, így csak remélni lehet, hogy a baloldal már visszavonult politikusi generációjának tanácsaiból (is) építkező mozgalom gyorsan eljut a nemzetközi minták másolásáig. Azzal viszont számolniuk kell, hogy ezen a pályán a valódi eredmény mégiscsak az, ha a mozgalom képes bejutni a törvényhozásba.

Budaörsi paprikás kollégistáknak

Budaörsi paprikás krumplit ebédelt tegnap a Wesley János iskola és kollégium 130 diákja Abaújkéren. Az óvodásoktól a szakácstanuló kamaszokig mindenki hozzátett valamit Tóth Zoltán főztjéhez, ha mást nem, hozta a tányérokat vagy villákat. Igen, jól gondolják, az ország választási és közigazgatási szakértője, egykori belügyi államtitkár főzött az Iványi Gábor lelkész által vezetett Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség borsodi intézményében. Az évek óta hivatásos vizsgával rendelkező szakácsmester nem először készített ételt ilyen népes rászoruló társaságnak, hiszen minden negyedik hétvégén ő vezeti a Heti Betevő Egyesület főzőcsapatát. (A Heti betevősök Budapesten két helyszínen is osztanak ételt rászorulóknak minden vasárnap. Az alapanyagokat adományokból vásárolják, a segítők ingyen dolgoznak.) Az ebédfőzés előtt Tóth Zoltán választójogi alapismeretekre oktatta az idősebb diákokat, a miskolci színtársulat tagjai varázsoltak előadást a gyerekek elé, Varga Andrea védőnő a nagylányokkal szexuálpszichológiai kérdésekről, a kisebbekkel Köves Nóra emberi jogi szakértő például a befogadásról beszélgetett. Valamennyien Sándor Mária Magyarországért Mozgalmának első, kísérleti programjában vettek részt.

Jelentkezés adóforintokért

A civil szervezetek szeptember 30-ig regisztrálhatnak azért, hogy jövőre kapjanak 1 százalékos személyi jövedelemadó felajánlásokat. A Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) közleménye arra figyelmeztet, hogy a határidő után új szervezetek nem jelentkezhetnek.

Forrás: Népszava