Bruno Costantini, az Európai Nyugdíjas Szakszervezet (FERPA) főtitkára megbeszélést tartott a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozata vezetőivel, a szeptemberi budapesti FERPA kongresszus előkészítéséről.

Itt tartózkodása során tájékozódott a férfiak negyven évi szolgálati idővel történő nyugdíjba vonulásáért indított népszavazási kezdeményezést támogató aláírásgyűjtésről. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy Európa minden országában komoly kihívás a társadalmak elöregedése, és van napirenden a nyugdíjkorhatár emelése. Számára úgy tűnik, hogy Magyarországon csak az számít, aki dolgozik.

Ugyanakkor számos országban keresik, és megtalálták a különböző foglalkoztatási csoportok számára azokat a megoldásokat, amelyek lehetővé teszik a munkaterhelésből, az egészségkárosodásból adódóan szükséges korai nyugdíjba vonulást. Egy mozdonyvezető, bányász, vagy például folyamatos pszichikai terhelésnek kitett munkavállaló esetében biztosítani kell ezt a jogot – segíteni kell őket, fontos a differenciálás. Egy pilóta sem vezethet kereskedelmi gépet bizonyos életkor után – s ez nem ok nélkül van így.

Costantini úr ugyancsak fontosnak tartja, hogy a nemek közötti egyenlőség e területen is érvényesüljön.

Az Európai Szakszervezeti Szövetség fontosnak tartja, hogy a munkavállalókat, munkáltatókat érintő szabályok, az általános szabályoktól eltérő rendelkezések párbeszéd során kerüljenek kialakításra – az érintettek képviselőivel folytatott tárgyalások során, és nem a kormány egyoldalú döntésével. Sajnos a magyar kormány láthatóan nem áll szóba a szakszervezetekkel.

A FERPA főtitkára sok sikert kíván a népszavazási kezdeményezéshez, az aláírásgyűjtéshez – és ezt aláírásával is megerősítette.