A MÁV-Start Zrt.-nél nincs jegyvizsgálói létszámhiány és nincs szükség menetrend módosításra sem - közölte a cég csütörtökön az MTI-vel a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSzSz-Szolidaritás) korábbi közleményére reagálva.

Bár a jegyvizsgálók egy része úgy nyilatkozott, hogy nem kíván 12 óránál többet dolgozni egy szolgálatban, ettől még nem kell menetrendet módosítani, a két dolognak semmi köze egymáshoz - hangsúlyozta a vasúttársaság, hozzátéve: ez csak annyit jelent, hogy az érintett dolgozóknak több alkalommal kell bemenniük dolgozni egy adott hónapban, hogy a havi kötelező óraszámuk meglegyen.  

A közlemény szerint a MÁV-Start Zrt.-nél foglalkoztatott 2653 jegyvizsgálóból 189-en kérték a 12 órás foglalkoztatást, sokan egyáltalán nem a VDSzSz-Szolidaritás jelenlegi akciója miatt. Példaként említették, hogy Debrecenben évek óta 24 kalauz inkább több napot dolgozik, mint hogy egy-egy alkalommal 12 óránál többet teljesítsen. De olyan terület is van, ahol egyetlen jegyvizsgáló sem kérte, hogy 12 óra legyen a maximális foglalkoztatási ideje - olvasható a vasúttársaság közleményében.

A VDSzSz Szolidaritás csütörtök délután közölte: álláspontja szerint a MÁV-Start Zrt. kénytelen lesz menetrendjét több vonalon átalakítani, annyian csatlakoztak a szakszervezeti akcióhoz, amelyben a napi 16 órás munkaidőre vonatkozó megállapodás felmondására kérték a kalauzokat. A cégnél a jegyvizsgálók napi 16 órában is beoszthatók, ha ehhez hozzájárulnak, ám az érintett dolgozók bármikor vissza is vonhatják hozzájárulásukat - tudatta az érdekképviselet.