Harminc százalékkal emeli a kormányzathoz közvetlenül tartozó alkalmazottak bérét a kabinet, és azt üzenték a szakszervezetnek, hogy az önkormányzati alkalmazottakról gondoskodjanak az önkormányzatok. Lázár János viszont 300 közszolga menesztését jelentette be. A köztisztviselők szakszervezete két órás sztrájkot hirdetett. Az ATV stúdiójában Boros Péterné, az MKKSZ főtitkára.

 

„Azért sztrájkolunk, mert ha nem lesz béremelés, akkor nem lesz munkaerő az önkormányzatoknál” - jelentette ki a szakszervezeti vezető az Egyenes Beszéd című műsorban. Hozzátette, ki van jelölve az utuk a kormányzat által, nem tehetnek mást, minthogy kikényszerítik a tárgyalást.

„Korábban azt ígérték, hogy megkapjuk ezt a pénzt, hiszen egyszer már megvolt rá a fedezet” - mondta, hozzátéve, hogy nyolc éve várnak a kollégák a fizetésemelésre.

A 32 ezer közszolgából, akik ezekben a munkakörökben dolgoznak 22 ezernek ennyi ideje nem változott a bére. „Ha nem lesz hatásos a kétórás sztrájk jövő szerdán, reggel sztrájkolunk, este szurkolunk” - jelentette ki Boros Péterné.

A sztrájkban csaknem száz önkormányzat fog részt venni, van benne négy fővárosi kerület, két megyei jogú város, és sok más régió. A főtitkár szerint a polgármesterek támogatják a tiltakozást, és az önkormányzati szövetségek is mögöttünk állnak.

„Az egységes magyar közigazgatást fent kell tartani, az átnevezésektől függetlenül egységesen kell megfizetni. Ha nem tárgyal velünk a kormányzat, akkor az egész napos sztrájk következhet, arra fel vagyunk készülve” – szögezte le.

Forrás: atv.hu