Tanévzáró tüntetést tart ma a Tanítanék Mozgalom, a demonstrációhoz civil szervezetek és a pedagógus szakszervezetek is csatlakoztak. Az oktatáspolitikával elégedetlen tanárok jelezték: a kormány tagjai bukásra állnak, az intézkedések miatt fokozódik a vészhelyzet. Hétfőn a parlament a köznevelési törvényről szavaz; a módosítóból a pedagógus sztrájkbizottság javaslatait is kifelejtették – írja a Népszava.

Újra utcára vonulnak ma a kormány oktatáspolitikájával elégedetlen pedagógusok, a Tanítanék Mozgalom Budapesten, délután 2 órára tanévzáró demonstrációt hirdetett a Március 15. térre, ahonnan majd az Erzsébet hídon át vonulnak az Orbán-kormány szimbolikus épülete, a Várkert Bazár elé. Civil megmozdulások lesznek Debrecenben, Szegeden, Békéscsabán is. A két legnagyobb tanár szakszervezet, a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is összefogott: Győrben, Miskolcon, Pécsen és Nyíregyházán szerveznek közös demonstrációt. A budapesti eseményhez a tanárokkal szolidaritást vállalva a Független Diákparlament is csatlakozott.

A tüntetésekre nem csak tanárokat és diákokat várnak, a Tanítanék minden, az oktatás megújításáért, gyerekeink jövőjéért tenni kívánó magyar polgárt közös cselekvésre hív, hogy megmutassák: nem kérnek a diákokat elbutító, a tanárokat megfélemlítő és kizsigerelő, az állami fenntartó pénztelensége miatt a szülőket egyre nagyobb anyagi terhekre kényszerítő rendszerből. Mára bebizonyosodott: a kormány a civil szerveződéseket levegőnek, a szakszervezeteket baleknak nézi. A Tanítanék a Civil Közoktatási Platformmal karöltve már fél éve küzd egy élhetőbb, szabadabb oktatási rendszerért, a hatalom azonban nem hajlandó tárgyalni velük.

A pedagógus sztrájkbizottsággal viszont hónapokig egyeztetett a kormány - igaz, ez törvényi kötelezettsége -, ám kiderült: egyetlen megállapodást sem hajlandó betartani, a köznevelési törvény módosító javaslatából, amit hétfőn várhatóan el is fogad a parlament, a szakszervezetek javaslatai szinte teljesen kimaradtak. Hasonló sorsra jutott a köznevelési kerekasztal is; igaz, a kabinet képviselői az elmúlt hónapokban gyakran hivatkoztak a fórumon elért eredményekre, valójában csak azokat a javaslatokat fogadták meg, amelyek az orbáni irányvonalba maradéktalanul belesimultak. A kerekasztal munkacsoportjaiba meghívott szakértőket így lényegében biodíszletnek használták, nekik a döntéshozatalba beleszólásuk nem volt.

Bár a kormány szerint nincs vészhelyzet az oktatásban, a pedagógusok ezt másként látják. Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom képviselője lapunknak elmondta: szeptembertől még nagyobb vészhelyzet várható, ami egyrészt a közoktatást érintő strukturális átalakításokból, másrészt a szakképzés szétveréséből adódik. Törley szerint azzal, hogy az önkormányzatokat működtetői jogaik elvételével teljesen elszakítják iskoláiktól, újabb csapást mérnek az intézményekre, arról nem is beszélve, hogy az egy nagy Klebelsberg Intézményfenntartó Központ helyett 58 "kicsi Klik", új nevükön Klebelsberg Központ lesz. A központosított rendszerrel elégedetlen pedagógusok, szakértők ennek pont az ellenkezőjét szerették volna elérni, de a kormány minden észérvet lesöpört az asztalról.

A totális államosítás ellen a legtöbb önkormányzati szövetség, valamint független, ellenzéki és kormánypárti polgármesterek is tiltakoznak. Csömörön a napokban közvélemény-kutatást is tartottak, hogy megtudják, a lakosság hogyan vélekedik a kormány terveiről. Kiderült: az emberek töredéke, kevesebb mint öt százaléka gondolja úgy, hogy az állam jobb gazdája lenne az iskolának, mint az önkormányzatok. "Az iskolai államosítás elutasítása tehát még a nemrég nagy vitát gerjesztő vasárnapi boltzárnál is jóval nagyobb" - olvasható a közleményben. Fábri István polgármester - aki az önkormányzati választásokon egy helyi civil egyesület színeiben indult - jelezte: ez megerősíti őket abban, hogy a végsőkig harcoljanak iskoláikért. Ha nem lesz más megoldás, nem fogja aláírni az iskolák államosításáról szóló szerződést.

"Nebulóink, a kormány tagjai már a tanév elején mentességet kértek etika és erkölcstan alól, de hamisított orvosi igazolást hoztak. Rengeteget mulasztottak igazolatlanul, amelyet nem elsősorban órákban lehet kifejezni, hanem cselekedetekben" - erről már a Tanítanék Mozgalom "osztályfőnöki beszámolójában" lehetett olvasni. A Tanítanék a Kormányinfók mintájára minden héten KockásInfót tart, az e heti téma a mai demonstráció ("osztályozó konferencia") volt. Pukli István, Pilz Olivér és Törley Katalin "osztályfőnökök" elégedetlenek a kormány teljesítményével, mint írták: a kormány tagjai nem dicsekedhetnek kimagasló tanulmányi eredményekkel, mindannyian bukásra állnak. Ma délután a bizonyítványokat is kiosztják.

Itt lesznek tüntetések

- Budapest, Március 15. tér, 14 óra

- Békéscsaba, Szabadság tér, 15 óra

- Győr, Városháztér, 10 óra 30 perc

- Miskolc, Hősök tere, 15 óra

- Nyíregyháza, Kossuth tér, 15 óra

- Pécs, Jókai tér, 15 óra

- Szeged, Klauzál tér, 15 óra

Forrás: Népszava