„Mi az intézmények működtetésében a legfontosabbnak az autonómiát tartottuk, és úgy tűnik, hogy ez az autonómia a jelenlegi kormányzatot zavarja” – jelentette ki Wittinghoff Tamás polgármester a HírTV műsorában.

A helyi iskola vezetője attól tart, hogy kárba megy az eddig befektetett munka. „Azt feltételezzük, hogy az épületet is átveszik, akkor az épület felújítása, fenntartása gyakorlatilag lehetetlenné válik, hiszen egy jó állapotban lévő intézményről van szó, és utolsók leszünk a sorban, akiknek az intézményéhez majd hozzányúlnak. Ez azt fogja jelenteni, hogy a nagyon keserves helyzetben lévő iskolaépületek sorsára jut a budaörsi iskola is” – fogalmazott Turcsik Viktor, a Herman Ottó Általános Iskola igazgatója.

A szakszervezet szerint az iskolák eleshetnek azoktól a támogatásoktól, amelyeket eddig az önkormányzattól kaptak. „Mindannyian azt szerettük volna, ha a döntések visszakerülnek arra a szintre, ahol még a problémák átláthatók. Ehhez képest a fenntartást, illetve a működtetést nem abba az irányba befolyásolták, amelybe mindenki kérte a szakmában. Megmutatták, hogy »Na, kértetek valamit? Akkor azt sem adjuk meg, ami eddig volt.« Tehát az utolsó zsinórt, az utolsó szálat is elvágják az önkormányzatok és az iskolák között” – fogalmazott Tollner József a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete vezetőségi tagja.

Közben a köznevelési törvény módosításából több olyan pont is kimaradt, amelyről a Pedagógusok Szakszervezete egyeztetett a kormánnyal. Ilyen a tanárok kötelező óraszámának szabályozása és a kollektív munkaszerződés kérdése. „Van egy csomó kérdés, amelyben volt megállapodás – igaz, csak szóbeli megállapodás –, amely a hosszas tárgyalások során kialakult. Ennek a végső megoldása az lett volna, hogyha a különböző jogszabályokban meg is jelenik. Sajnos a tervezetekben nem jelent meg” – mondta el Galló Istvánné a PSZ elnöke.

A keddi esti demonstrációra több száz tiltakozót várnak a szervezők a budaörsi városháza elé.

Forrás: HírTV