Ahelyett, hogy a szünidőre készülnének a tanárok, újabb tüntetést szerveznek szombatra: ezúttal az iskolák teljes államosítása ellen tiltakoznak – írja a kisalfold.hu.

A Tanítanék Mozgalom országos akciójához csatlakoztak a pedagógus-szakszervezetek Győrben is – összegeznek, év végi bizonyítványt osztanak.

– Az iskolák teljes államosítása, valamennyi intézmény működtetésének átvétele elfogadhatatlan. Azok az önkormányzatok, amelyek az elmúlt években is vállalták ezt a feladatot,  képesek a feladat ellátására és jól is végzik azt. Győrben a városvezetés mindig is magáénak érezte az iskolákat és az óvodákat, jó gazdaként magasra emelte az intézményeket. Az oktatás problémáit Győrben is a bőrünkön érezzük, de legalább befizetetlen számlák nem voltak, működtetési gondok nem nehezítették a tanítást – vélekedett Torma Tiborné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) Győr járási titkára és Nógrádi László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének győri képviselője. Karöltve csatlakoztak a Tanítanék Mozgalom szombatra hirdetett tanévzáró akciójához: a győri városháza elé szerveznek tüntetést 10.15-re. – Tanévzáró lévén bizonyítványosztásra is sor kerül. Összegezve a tanév eredményeit, valószínűleg évismétlésre kötelezzük az iskolafenntartót. Hiába tárgyalt a kormányzattal egész éven át mindkét szakszervezet, a követelésekre kapott ígéreteknek nyomuk sincs a legújabb törvénytervezetben – jegyezték meg.

Több tízezer forintot veszítenek az államosítással azok, akik amúgy is a legkevesebbet keresik.

A szombati demonstráció főszervezői sérelmezik azt is, hogy a pedagógusok és az intézményvezetők nem tudnak a következő tanévre készülni.

– Azt gondoljuk, hogy megyénkben a hét tankerületből körülbelül kettő lesz, de azt, hogy hol lesz a határ, hogy melyik intézmény hová tartozik majd, nem. A szeptemberben induló szakgimnáziumoknak még mindig nincs kerettantervük, anélkül pedig a tanárok nem tudják megírni az új tanmenetet – sorolták az ak-
tuális gondokat. Az önkormányzati működtetés megszüntetése Torma Tiborné szerint ráadásul anyagilag is fájni fog sok iskolai dolgozónak: – A pedagógusok munkáját segítőket a működtető, Győrben az önkormányzat foglalkoztatja. Az önkormányzati dolgozók kapnak juttatásokat, a klikes kollégák nem: több tízezer forintot veszítenek az államosítással azok, akik amúgy is a legkevesebbet keresik.

A „Bizonyítványosztó tüntetésre" Győrbe látogat Mendrey László, a PDSZ elnöke is. Több száz szimpatizánst várnak szombaton 10.15-re a városháza elé.

Forrás: kisalfold.hu