Pénteken jön az első pedagógussztrájk, amit sokan támogatnak, de nem tudni, hányan vesznek végül részt rajta. A gyerekek azonban ettől függetlenül nyugodtan mehetnek iskolába. Szolidaritásból fekete ruhás napot hirdetett a fekete pólós tiltakozást egy éve elindító nővér, Sándor Mária civil mozgalma is. Miután egyes kórházak, kirúgással fenyegették meg az ápolókat és orvosokat ha csatlakoznak, sok helyen civilek tiltakoznak a nevükben. Nem maradtak távol az akciótól az ellenzéki pártok sem – olvasható a vs.hu-n.

Annyiból látszódik majd a sztrájk, hogy a pedagógusok nem kapnak erre az időre fizetést – mondta csak félig tréfálva Mendrey László a holnapi két órás figyelmeztető tanársztrájkot meghirdető Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke. A tanárok ugyanis nem hagyhatják el az iskola területét, ráadásul biztosítaniuk kell az elégséges szolgáltatásokat is a diákoknak, vagyis a felügyeletüket és az étkezésüket is. Viszont a sztrájk ideje alatt fizetést nem kapnak a pedagógusok.

Azt egyelőre bizonytalan, hányan csatlakoznak majd a pénteki sztrájkhoz, mert a tanárok egyéni döntése, hogy részt vesznek-e benne. A PDSZ elnöke szerint ugyanakkor komoly tanári támogatás áll mögötte. Még az sem szükséges, hogy a tiltakozók a szakszervezet tagjai legyenek, mondta. A megmozdulást támogatja a – többek között Pukli István és Pilz Olivér által fémjelzett – Tanítanék Mozgalom és a hozzá csatlakozó szervezetek, vagyis a Civil Közoktatási Platform (CKP), akik miután megtudták, hogy biztonságos sztrájkot szervezhet a PDSZ, lemondtak arról, hogy újabb polgári engedetlenséget szervezzenek.

Akció munkacsoportjuk vezetője, Törley Katalin – akinek iskolájában a tanárok kétharmada sztrájkol pénteken – azt mondta, nem csak a pénteki, hanem az április 20-i Pedagógusok Szakszervezete (PSZ, ez a nagyobbik szakszervezet) által szervezett sztrájkot is támogatják. A PSZ elnöke, Galló Istvánné pedig arról beszélt, hogy noha testületileg támogatni nem tudják a pénteki tiltakozást – a tanárok egyéni döntése ahhoz csatlakozni –, de azt mondta, hogy „minden ilyen akció jó, mert segíti az oktatás ügyét”.

A pénteki demonstrációhoz egy Facebook-eseményt is létrehozott a Tanítanék. Ott mostanáig csaknem 700-an csatlakoztak, és ugyanennyien érdeklődtek az esemény iránt. Ide várják majd a tiltakozások helyszínéről a visszajelzéseket is, ami alapján valamelyest látszik majd, hányan vettek részt a sztrájkban, így volt ez a március 20-i polgári engedetlenségüknél is.

A „FEKETE/KOCKÁS nap - az oktatás szabadságáért és a szolidaritásért” elnevezésű esemény nem csak a tanároknak jött létre, sőt, mint írták, arra kérnek mindenkit, aki a céljaikat támogatja, hogy „ezen a napon jöjjön el egy iskola elé, kössön rá fekete vagy kockás szalagot és jelezze ezzel, hogy együtt érez az oktatás ügyével, tanárokkal, diákokkal és szülőkkel – és nem csak velük. Legyünk ezen a napon szolidárisak az egészségüggyel, a szociális szférával, a közművelődésben dolgozókkal is, hiszen velük szemben is ugyanaz az elnyomás működik, amit az iskolákban nap, mint nap megtapasztalhatunk.”

Mendrey azoktól a tanároktól, akik nem vesznek részt a sztrájkban, azt kéri, legyenek a kollégáikkal szolidárisak, és ne tanítással foglalkozzanak az órákon, hanem valahogy mással (például sporttal) foglalják le a gyerekeket. Az elégséges szolgáltatásokat egyébként biztosítani kell, vagyis vigyáznak a gyerekekre ez idő alatt is.

A lapunknak megszólaló vezetők azt állítják, hogy egyes iskolavezetők, tankerületi vezetők, polgármesterek nyomást gyakorolnak a pedagógusokra, hogy ne vegyenek részt az akcióban, az igazgatók pedig akadályozzák meg a sztrájkban való részvételt. Gallóné szerint komoly probléma ez, de bizonyítani gyakorlatilag lehetetlen, mert írásos nyoma nincs az ilyen üzeneteknek.

A PSZ jövő szerdára, 20-ára szervezett sztrájkot. Galló Istvánné azt mondta, az valószínűleg látványosabb lesz, mert nem néháy órás lesz, mint az azt megelőzők, amikor is a szülők jó eséllyel beviszik, elküldték gyerekeiket az iskolába.

Ráadásul a PSZ elnöke szerda délre egy szimpátiatüntetést is bejelentett, amelyben azt szeretné elérni, hogy az egész ország álljon le öt percre. Gallóné lapunknak úgy nyilatkozott, a többi ágazat szakszervezete, valamint szakszervezeti szövetségek is jelentkeztek már korábban náluk, hogy valamilyen módon csatlakoznának a sztrájkhoz. A szolidaritás megnyilvánulása lehet az ország öt perces „bénulása”. Az egyelőre nem világos, hogy mely ágazatok csatlakoznak, a szakszervezetek jelenleg is tárgyalnak arról, hogy csatlakozzanak a pedagógus sztrájkbizottság felhívásához, vagy sem.

Attól nem tartanak megszólalóink, hogy az egyre gyakoribbá váló tiltakozások megfordítanák a mostani trendet, amely szerint nagyon magas az oktatás ügyének társadalmi támogatottsága.

Lesz-e eredménye?

Lesz, állítják. Eddig is látszott, hogy ha kicsiket is, de tett lépéseket a kormány. Ilyen volt, hogy létrehozták a köznevelési kerekasztalt a PSZ februári demonstrációja után, vagy hogy a kormányon „többször látszott a kapkodás, többször ütött meg dühös hangot” – mondta Törley.

Már csak azért is kell, hogy eredménye legyen, mert a most következő sztrájkok után csak a határozatlan idejű sztrájk következhet, amit senki sem akar. A tanárok sem, nem csak azért, mert azalatt nem kapnak fizetést, hanem azért is, mert aki ma a pályán van, annak az élete a tanítás – mondta Mendrey László.

„Fekete ruhás nap a fehér egészségügyért”

- eredetileg ezzel a szlogennel indított a pedagógusok melletti szolidaritás kimutatásáért felhívást a fekete pólós nővérként megismert Sándor Mária, aki több mint egy évvel ezelőtt állt ki először a nyilvánosság elé, hogy az ápolónők és az egészségügy helyzetére felhívja a figyelmet.

A nővér néhány hete azt írta blogjában: belefáradt, szégyelli, de feladja szervező szerepét. Akkor kijelentette: csak akkor akarja folytatni az érdekvédő küzdelmet, ha azt látja, hogy a szakdolgozók kimutatják szolidaritásukat a tanárokkal. Ez, úgy tűnik, megtörtént, „nagyon meglepte és megdöbbentette, hogy mind a civil emberek, mind a szakma megmozdult, miután a bejegyzést közzétette”, felelte kérdésünkre Sándor Mária, aki ugyanakkor nem hisz a Facebook és a közösségi média mindenhatóságában. „Majd holnap kiderül, hogy mi történik” - mondta.

A „Fekete ruhás nap” nem szólt volna másról, mint hogy a nővérek, az orvosok, és mindenki, aki egyetért az oktatásban és az egészségügyben dolgozók céljaival, fekete pólóban vagy fekete szalagot kitűzve menjen dolgozni pénteken - azon a napon, amikor a pedagógusok kétórás figyelmeztető sztrájkot terveznek.

Csakhogy több kórházban megtiltották, hogy az ápolók és az orvosok részt vegyenek a pénteki tiltakozó akcióban. Ez annyit jelent, hogy fekete szalagot vagy fekete pólót sem vehetnek fel, különben fegyelmivel elbocsátják őket - mondta el Sándor Mária először két nappal ezelőtt az RTL-nek.

Az, hogy melyik kórházakban tiltották meg a feketébe öltözést, nem tudni pontosan. Hogy biztosan ne legyen emiatt bajuk, azoknak a nevét és munkahelyét, akik Sándor Máriát keresték meg emiatt, a nővér nem árulta el, és nem is fogja elárulni - mondta kérdésünkre.

Voltak, akik a Facebook is írtak a tiltásról. Az egri kórházról például az jelent meg, hogy “nővérek és orvosok beszélgetnek: csatlakoznának, de az igazgató - természetesen nem hivatalosan - közölte velük, hogy aki 15.-én feketébe mer öltözni, az máris mehet a munkakönyvéért.

Hasonló bejegyzés szól a székesfehérvári kórházról is.

A tiltás ugyanakkor biztosan nem általános, úgy tudjuk, nem tiltják a részvételt például a veszprémi és a kecskeméti kórházakban, de az ajkai Magyar Imre Kórház egyik dolgozója is azt írta:  “ a mi kórházunk kivétel, ott az főigazgató engedélyével és támogatásával lehetnek a dolgozók feketében!! És azt is kihangsúlyozta, senkit semmilyen bántalom e miatt nem érhet!!

Több kórházban sokan fekete pólóban fognak dolgozni,legalábbis így készülnek, így a budapesti Károlyi Sándor kórházban is.

Csak megfélemlítésre jó a fenyegetés, erre jutottak többen is a közösségi médiában folyó beszélgetésekben.

 “Komolyan azt gondoljátok, hogyha egy osztályon 4-6 nővér feketébe öltözik, akkor kirúgnák őket? Akkor mégis ki maradna ott etetni, vért venni, ágytálazni, gyógyszerelni? Az igazgató úr? Na azt megnézném! Összefogva nem árthatnak Nektek! - írta egyikük

Az eredeti felhívásból azóta ,,Fekete péntek - a fehér korrupciómentes Egészségügyért ! „ lett, és a szervezők a civilekhez is fordultak.

 “Reggel 8-tól 10-ig feketében jelennek meg a kórházak előtt a civilek - akik egy dolgozó nővért szimbolizálnak, akikről letiltották a fekete póló viseletét - áll a felhívásban . Az „Országos feketeruhás nap„ -on ezen kívül fekete-fehér szalag kitűzésére biztatják azokat, akik ki akarják nyilvánítani támogatásukat.

A megmozdulásokra, illetve a témára az ellenzéki pártok, illetve ellenzéki aktivisták is rárepültek - például több párt egy-egy kórházat „vállalt be”. Így részben civil, részben ellenzéki politikai párthoz kötődő támogató megmozdulást szerveznek Debrecenben, demonstrációt szervez a PM a Semmelweis egyik klinikája előtt, a DK aktivistái pedig Budapesten a Szent Imre, a Nyírő Gyula és a Péterfy kórházak előtt.

Demonstrációt szervez a Facebookon a Kossuth térre délutánra Sallai R. Benedek és Szél Bernadett az LMP országgyűlési képviselői. „Feketébe öltözve állunk ki Sándor Máriáért!”, írták.

A pártokhoz köthető akciók már csütörtökön megkezdődnek: a Bokros Lajos-féle MoMe tart „szolidaritási és figyelemfelhívó akció”-t a Rókus kórház előtt. Az akciót a „Sándor Mária és Társai Magyarország a Magyar Egészségügyért Civil Társaság is támogatja”, írják a Facebookon.

A szervezők ugyanakkor határozottan kijelentették, ahogy korábban is, hogy „ÖSSZEFOGÁS! NEM PÁRTPOLITIKA !”, amiről szó van.

„Minden segítő kezet elfogadunk, és minden segítséget megköszönünk”, mondta a VS-nek Sándor Mária, aki egyetlen politikai párttól vagy politikustól sem zárkózik el, amelyik és aki felvállalja az egészségügyi dolgozók képviseletét. Ezt várnák a kórházak vezetőitől is. „Ha a kórházigazgatók nem mondják ki, hogy mi a helyzet, hogy nincs pénz, hogy nincs nővér, soha nem lesz változás” - mondta.

A kormány hivatalos tárgyalópartnerei hallgatnak

A Kórházszövetség viszont azon az állásponton van, hogy nem tiltja, de nem is azonosul a tiltakozásnak ezzel a módjával, vagyis a fekete ruhás demonstrációval. A szövetség - a kórházigazgatók szervezete - hivatalosan nem szólalt meg, és nem reagált az olyan állításokra, hogy egyes helyeken megfenyegették a csatlakozni szándékozókat. Korábban, áprilisban azonban kiadtak egy állásfoglalást a „Sándor Mária-féle mozgalomról”. Ebben az áll: megértik az elkeseredést és tudják, hogy „az ápolók még az orvosoknál is rosszabb helyzetben vannak”.

Ugyanakkor: szerintük „a legnagyobb baj, hogy a benne dolgozók rendkívül elkeseredettek”,

„A Kórházszövetségben zajló szakmai munka .. fontos módja”, hogy az egészségügyben dolgozók hangot adjanak az elkeseredettségüknek.

A másik út pedig „a kamarai és a dolgozói érdekvédelem, vagyis az orvosi-, a szakápolói, valamint

a gyógyszerészkamara és a szakszervezetek tevékenysége”- írják.

Támogatja a megmozdulást, pontosabban tagjainak lelkiismeretére bízza a részvételt az év elején alakult Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete, vagyis a ReSzaSz, bár úgy vélik, szerencsésebb lett volna, ha az egészségügyiek külön, másik napon demonstrálnak, és a tiltakozás nem keveredik össze az oktatásban dolgozók sztrájkjával. Ezt elnökük, a Rezidens Szövetség korábbi vezetője az RTL-nek nyilatkozta.

Ugyancsak támogatja a tiltakozó akciót az 1001 orvos hálapénz nélkül nevű Facebook-csoport - melynek adminisztrátorai között a ReSzaSz vezetői is ott vannak.

A támogatók között van a korábban a Független Egészségügyi Szervezetből (FESZ)kivált tisztségviselők által alapított, bejegyzés alatt álló 5.12 Szakszervezet a Tiszta Egészségügyért is. Pomáz és Szentendre oktatási és egészségügyi intézményeihez például ők fognak fekete-fehér szalagokat kihelyezni. Sándor Mária, aki jelenleg a szociális szférában dolgozik, nem tagja a szakszervezetnek, civil mozgalmat vezet.

A FESZ korábbi vezetője egyébként eredetileg azért mondott le, mert az elnökséget és a tagságot is megosztotta, hogy támogassák-e Sándor Máriát és a fekete pólós mozgalom akcióit. Majd a tisztújításon „adminisztrációs hibára” hivatkozva nem engedték be szavazni tizenhat alapszervezet és két kórház küldötteit

Az egészségügyben reprezentatívnak számító MSZ-EDDSZ szakszervezet, vagyis az, amelyikkel az egészségügyi államtitkárság leült tárgyalni például a béremelésről vagy a munkaidőt érintő szabályokról, és az ugyancsak a tárgyalóasztalnál ülő Magyar Orvosi Kamara és Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara sem közleményt nem adott ki arról, hogy támogatja-e a fekete ruhás napot, sem a szervezőket nem kereste meg. Hogy hogyan kezdődtek el ezekkel a szervezetekkel a tárgyalások, amelyekre akkor még több szervezet is hivatalos volt , arról itt olvashat részletesen.

Forrás: vs.hu